Fátyolviselési tilalom léphet életbe

Muzulmán-ellenes törvény készül Ausztráliában?

Élénk vita zajlik Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben egy sokak által muzulmán-ellenesnek, s főleg a muzulmán nőket sújtónak minősített törvényjavaslatról, amely súlyos büntetést helyez kilátásba azoknak, akik rendőri felszólításra nem mutatják meg az arcukat.

2011.07.10 18:22MTI

Bíráló szerint az engedetleneket egy év börtönnel és mintegy 5900 dollár pénzbüntetéssel sújtó szabályozás a muzulmán nők ellen irányul, akik fátylat, csak a szemet szabadon hagyó kendőt, vagy a kéz és a szem kivételével az egész testet eltakaró burkát viselnek, ha elhagyják otthonukat.
   
A kormány által beterjesztett s a parlament elé augusztusban kerülő törvényjavaslat azután keletkezett, hogy egy arcát eltakaró kendőt, nikábot viselő, közlekedési szabálytalanságot elkövető nő vitába keveredett az őt igazoltató rendőrrel. A szabálytalankodóknak az új előírás szerint a rendőr felszólítására le kell venniük a fejükről mindent, hogy az arcuk tisztán látható legyen.
   
A bírálók szerint a kormányjavaslat egyfajta "kulturális érzéketlenséget" tükröz. A 23 milliós országban mintegy 400 ezer muzulmán él, az arcukat eltakaró nők száma 2000-nél kevesebb, s még kevesebben vannak, akik járművet vezetnek, mondják, hozzátéve, hogy épp ezért felesleges szigorú szabályt hozni ellenük.
   
Ha elfogadják, az ausztrál törvény a legszigorúbb lesz a nyugati világban a muzulmán nők viseletét valamilyen módon szabályozó törvények közül. Franciaországban például tilos a burka viselése, de az előírás megszegőinek csak 150 euró, valamivel több mint 200 dollár büntetést kell fizetniük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.