A homoszexuális sztár elítéli az erőszakot

Elton John felszólalt: "Nem helyes a melegeket megverni!"

Szenvedélyes hangú üzenetben kérte a melegek elleni erőszak beszüntetését Elton John egy jótékony célú hétvégi kijevi koncerten, amelyen második hazájának nevezte Ukrajnát, és amelyen a legendás Queen együttes először lépett fel új énekesével, Adam Lamberttel.

Koncert Ukrajnában: Queen, Elton John és a Duran Duran - 2012.06.30. képgaléria

2012.07.02 12:29MTI

"Melegeket megverni helytelen. Számomra nem ez jelképezi Ukrajnát. Könyörgöm, hagyjatok fel a melegek elleni erőszakkal!" - mondta kétórás koncertjét megszakítva a 65 éves brit popsztár, aki maga is nyíltan vállalja homoszexualitását.

A világsztár azután emelt szót a homofób erőszak ellen, hogy a közelmúltban szélsőjobboldali csoportok súlyosan bántalmaztak két vezető ukrán melegjogi aktivistát is. A foci Európa-bajnokság előtt tervezett kijevi melegfelvonulást is le kellett fújni, miután ultranacionalista szervezetek erőszakkal fenyegetőztek.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)

A 100 ezer fős közönség megéljenezte Elton Johnt, amikor kijelentette, hogy második hazájának tekinti Ukrajnát. Az énekes gyakori látogatója a kelet-európai országnak.

Az összesen ötórás szombat esti jótékonysági szuperkoncertet az ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Eb részeként tartották a kijevi szurkolói zónában, hogy felhívják a figyelmet az AIDS veszélyére Ukrajnában, ahol a lakosság számához viszonyítva napjainkban többen fertőződnek meg a HIV-vírussal, mint bármely más szovjet utódállamban. A bevételt teljes egészében egy AIDS-alapítványnak adományozzák.

"E koncert legfőbb üzenete, hogy nem lehetünk önelégültek. Ez egy ébresztő!" - mondta a koncert előtt Brian May, a Queen együttes gitárosa. A hangverseny kezdetén az AIDS-megelőzés fontosságát hangsúlyozták olyan futballsztárok is, mint Michael Ballack és David Beckham.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint Ukrajnában a 18 és 49 év közötti lakosság 1,1 százaléka fertőzött az AIDS-t okozó vírussal. A Queen együttes egyébként a kijevi koncerten lépett fel először új énekesével, az egyik amerikai televíziós tehetségkutatóban feltűnt Adam Lamberttel, aki a tervek szerint hosszabb távon pótolja az együttes 1991-ben AIDS-ben elhunyt frontemberét, Freddie Mercuryt.

A legendás énekes emlékére a koncerten előadták két nagy slágerét, a We Are The Championst és a We Will Rock You-t, miközben a háttérben videofelvételről idézték fel a személyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.