Mi legyen a káposztából?

Sokoldalú zöldség nehéz időkre

Valahányszor olcsó fogásokban gondolkodunk, jusson eszünkbe a káposzta!

2012.06.15 10:35ma.hu

Noha többnyire salátaként, vagy köretként használjuk a káposztát, most kivételesen főfogásként szerepel, de sok ötletet meríthetünk még hozzá az ír, francia, dél-spanyol és indiai konyhákból.

A recept nagyszerűsége abban rejlik, hogy az otthon található alapanyagokat használhatjuk, ezzel megmutatjuk, mennyire sokoldalú, sőt egyenesen egzotikus lehet ez a tápanyagokban gazdag zöldségféle.

Andalúz káposztaragu

Ez egy egyszerű spanyol ragu, megbolondítva egy kis hozzáadott cseresznyeecettel a főzés végén. Felszolgálható köretként vagy főfogásként, rizzsel.

2 evőkanál extra szűz olivaolaj
1 fej hagyma apróra vágva
2-4 fokhagymagerezd összezúzva
1 piros kaliforniai paprika felkockázva
1 kis fej káposzta torzsája nélkül, szeletelve vagy kockázva
1 kis szárított chili paprika
1/2 teáskanál cukor
750 gramm konzerv paradicsom

2 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál cseresznyeecet
frissen őrölt bors

1. Egy fedett serpenyőben hevítsük fel az olajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a paprikát és a borsot, majd pirítsuk kb. 3 percig, míg illatozni nem kezd. Tegyük hozzá a káposztát és főzzük tovább, amíg a káposzta levet nem ereszt és kicsit meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a chilit, a cukrot, a paradicsomot, a sót, és a pirospaprikát. Állítsuk feljebb a hőfokot, és gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig, amíg a paradicsom szét nem fő. Vegyük le a hőfokot alacsonyra, és gyakran keverve, fedő alatt pároljuk 30 percig.

2. Adjuk hozzá az ecetet és a borsot, kóstoljuk meg, és ha kell, esetleg sózzunk után. További 10 perc párolás után tálalhatjuk. Vastag szelet kenyér, esetleg rizs jöhet mellé, és ha egy éjszakát áll a hűtőben, az ízek még jobban összeérnek.

4-6 főre elegendő adag.

Elkészíthetjük előre és újraforralva is felszolgálhatjuk. Hűtőben 4-5 napig eláll.

Tápérték adagonként (4 adag): kalória: 172, zsír: 7g, telített zsír: 1g, koleszterin 0, szénhidrát: 26g, növényi rost: 350 milligramm nátrium (ebben nincs benne az előkészítéskor használt só) 5g protein

Tápérték adagonként (5 adag): kalória:115, zsír: 5g, telített zsír: 1g, koleszterin 0, szénhidrát: 18g, növényi rost: 234 milligramm nátrium (ebben nincs benne az előkészítéskor használt só) 3g protein

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.