Legjobb, ha előző nap elkezdjük...

Igazi ínyenc saláta: vöröskáposzta naranccsal!

Önálló ételként, de vajas pirítós mellé kínálva is nagyon finom a narancsos vöröskáposzta saláta - elkészítésére csak kis idővel kell többet szánni, mint egy átlagos salátára.

2012.01.25 06:29ma.hu

Igazi ínyenc étel az önmagában és pirítóshoz is fogyasztható narancsos vöröskáposzta saláta. Kezdjük el este és folytassuk másnap, akkor a legfinomabb.

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 kis fej (600 gr) vöröskáposzta
- 1 dl vörösborecet
- só, bors, cukor
- 1 közepes lila hagyma
- 2 narancs
- 12 szem hámozott mandula
- 4 evőkanál olívaolaj
- ½ mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet szárított kakukkfű
- 1-2 evőkanál citromlé

A káposzta külső, sérült leveleit lehántjuk, torzsáját kivágjuk, vékonyka szálakra gyaluljuk. 1,5 dl vizet felforralunk a borecettel, 1 evőkanál sóval és kávéskanál cukorral, beledobjuk a káposztát, 10 percig főzzük, majd saját levében hagyjuk kihűlni (legjobb, ha előző nap elkészítjük).

A hagymát meghámozzuk, hajszálvékonyan felkarikázzuk, kissé besózzuk. A narancsokat forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra törölgetjük, az egyik narancs héját lereszeljük.

Mindkettőt meghámozzuk, levüket felfogjuk, a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst, azaz "kifilézzük". A mandulát szálkásra vágjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal tányérra csúsztatjuk.

Az olajat és a felfogott narancslét simára keverjük a reszelt narancshéjjal, egy kevés frissen őrölt borssal, a gyömbérrel és a kakukkfűvel, a hagymához adjuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk.

A káposztát leszűrjük, lazán hozzákeverjük a hagymás-fűszeres öntetet, és nem túl mély tálba tesszük.

Tetejét megszórjuk a narancs-gerezdekkel és a pirított mandulával. Fehér, natúr húsok, halak mellé kísérőként, vagy vajas pirítóssal önálló ételként kínálhatjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.