Emlékkiállítás nyílik a szexszimbólum tárgyaiból

Marilynre emlékezhetünk Szegeden a REÖK-ben

Az 1962-ben, 36 évesen tragikusan elhunyt Marilyn Monroe, eredeti nevén Norma Jeane Mortenson halálának 50. évfordulója alkalmából a világhírű díva különféle tárgyaiból rendeznek kiállítást Szegeden.

Képekben a csodás Marilyn Monroe képgaléria

2012.06.14 10:29szegedma.hu

A tragikus és tisztázatlan körülmények között Los Angeles-i otthonában elhunyt világsztár – aki hányatott sorsú gyerekkora ellenére tehetségével, szépségével és akaraterejével írta be magát a történelembe – személyes tárgyait halála után New York-ban őrizték, 1999-ben katalogizálták, majd egy nagyszabású árverés keretében néhányat közülük eladásra bocsájtottak, így több értékes darab magántulajdonba került.

A magángyűjteményből származó válogatást Európában eddig csak pár helyen mutatták be, idén Magyarországon a sor. A kiállítást először Szegeden, a REÖK Palotában tekinthetik meg az érdeklődők július 20. és szeptember 23. között, majd októbertől decemberig Budapesten.

A REÖK-beli kiállításon a teljes kollekció anyaga öt különböző csoportba sorolható. Egyedi fényképes, videós emlékek szerepelnek, de Marilyn Monroe - születésekor Norma Jeane Mortenson - ékszerei, ruhái, cipői, kiegészítői, levelei és még jó néhány személyes tárgy is megtekinthető lesz.

Megcsodálhatjuk a róla készült, stúdió- és sajtóarchívumokban fellelt eredeti fotókat és egyéb személyes tárgyakat, de helyet kapnak a tárlat anyagai között forgatókönyvek, Monroe filmjeinek költségvetése és más filmes dokumentumok, rekvizitumok is.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Újabb egységet alkotnak a kooperációkból származó darabok, illetve a kortársak visszaemlékezései. A kiállítás nem csupán a tehetséges színésznőnek szeretne emléket állítani, aki rendkívüli egyéniségével és felejthetetlen megjelenésével tagadhatatlanul a filmtörténet része lett, sokkal inkább a magánembert próbálja előtérbe helyezni, bemutatva a művész eddig ismeretlen oldalát.

Ennek köszönhetően megismerhetjük Monroe-t mint becsvágyó és okos üzletasszonyt, akinek határozott céljai voltak, és aki az őt körülvevő hírnév ellenére is racionálisan gondolkodó ember tudott maradni.

A szervezők nem csak egy szimpla kiállítást szeretnének az érdeklődők elé tárni, terveznek filmvetítéseket is, ahol megnézhetjük a színésznő főszereplésével készült filmeket és számos biográfiát hányatott sorsú gyermekkoráról, szerelmeiről és labilis lelkiállapotáról. Az elragadó színésznő a mai napig ikon, legenda, ezért várhatóan nagy érdeklődés kíséri majd a több mint 500 darabos gyűjteményt bemutató kiállítást, hiszen testközelből kaphatunk egy kis ízelítőt a Marilyn Monroe-jelenségből.

Marilyn Monroe kiállítás: Szeged, 2012. július 20-szeptember 23., REÖK

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.