Kevesen tudják róla, hogy író is volt

Meghalt Ingmar Bergman kedvence

Meghalt Erland Josephson svéd színész, aki a néhai Ingmar Bergman rendező több mint 40 filmjében és színdarabjában játszott. Nyolcvannyolc éves volt.

2012.02.27 15:29MTI

A különböző svéd és külföldi díjakkal kitüntetett Josephson egy stockholmi kórházban hunyt el a Parkinson-kór ellen vívott hossza harca nyomán - jelentette be stockholmi Királyi Drámaszínház szóvivője.

Josephson 1923-ban születette művészcsaládban. Bergmannal már 16 éves korában találkozott, amikor még amatőr színészként lépett fel Shakespeare a rendező által színpadra vitt A velencei kalmár című színművében. Ő lett az a svéd színész, aki a legtöbbet dolgozott együtt Bergmannal.

Bár soha semmiféle oktatásban nem részesült színészetből, az 1940-50-es években számos darabban játszott, amelyeket Bergman állított színpadra, és 1946-ban egy kisebb filmszerepet is kapott az Eső mosta szerelmünket című filmjében.

Az ötvenes évek végén már nagyobb szerepeket is játszott, többek között A bűvész című filmben, ám a nemzetközi hírnevet a Jelenetek egy házasságból című film Johanjának megformálása hozta meg neki 1973-ban.

Ezt követően számos külföldi rendezőtől kapott meghívást, játszott Liliana Cavani, Philip Kaufman és Andrej Tarkovszkij alkotásaiban.

Kevesen tudják róla, hogy író is volt, számos regényt, önéletrajzi könyvet, két versgyűjteményt adott ki, és 40 színpadi, rádiós és televíziós forgatókönyvet írt. 1966-1975 között ő vezette a Királyi Drámaszínházat, az 1990-es években a svéd filmintézetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.