Megfertőződött a bizonyítékul szolgáló DNS

Ingmar Bergman mégsem elcserélt gyerek

Nincs 5 hónapja, hogy unokahúga azt állította Ingmar Bergmanról, hogy a híres svéd fillmrendező genetikailag tulajdonképp nem is tartozik a családhoz, mert születésekor elcserélték. A kérdést mostanra sikerült tisztázni.

2011.10.20 09:29ma.hu

Négy évvel a híres rendező halála után azzal állt elő Ingmar Bergman unokahúga, hogy a svédek egyik nemzeti ikonját születésekor véletlenül vagy szándékosan, de biztos, hogy elcserélték, állításait - amelyet könyvben is megjelentetett - egy DNS-mintára alapozta.

Egészen pontosan egy bélyegen található nyálmintáról volt szó, amelyet bár kétséget kizáróan a hírességtől származik, a vizsgálatok szerint semmilyen hasonlóságot nem mutatott a család többi tagjának, többek közt Veronica Ralstonnak a DNS-ével. Az unokahúg ezért kijelentette, hogy miután Karin Bergman 1918-ban egy végtelenül nehéz szülés után világra hozta kisfiát, kiderült, hogy a gyermek súlyosan beteg, emiatt nem sokkal később elcserélték a kicsit.

Fotó: Mitochondrial-DNA-Testing


Ralston állításai szerint Bergman apjának egyik szeretője volt az igazi szülőanyja annak a férfinek, akit az egész világ Ingmar Bergman néven ismert meg.

A megismételt genetikai vizsgálatok azonban rácáfoltak a rokon állításaira: a vizsgált bélyegen található mintáról egyértelműen bebizonyosodott, hogy az épp a vizsgálatban résztvevő egyik munkatárstól származik, vagyis a minta "fertőzött" - olvasható a jelentésben.

Eszerint tehát Bergman rajongói is megnyugodhatnak: kedvencük tényleg az, akinek eddig is hitték. A rendező rokonsága egyébként eleve kételkedéssel fogadta az unokahúg állításait, csupán Bergman veje, Henrik Mankell krimiszerző vélekedett úgy, hogy lehet igazság az elcserélt gyerek-elméletben. Daniel Bergman, a művész fia ugyanakkor már májusban kijelentette, számára nincs jelentősége a kérdésnek, de beleegyezett az ismételt DNS-tesztekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.