Ingmar Bergman- Kígyótojás

Emberkísérletek a Szegedi Pinceszínházban!

Emberkísérletek címmel mutatja be a Szegedi Pinceszínház Ingmar Bergman Kígyótojás című filmjének színpadi adaptációját pénteken.

2010.04.08 11:09MTI

A húszas évek Berlinjében játszódó történetnek mindig van aktualitása, kiváltképp most Magyarországon - mondta az MTI-nek Kancsár József rendező az egyik próba szünetében. A történelem során többször előfordult már, hogy valakiket – zsidókat, cigányokat vagy éppen magyarokat – bűnbaknak kiáltott ki a politikai manipuláció áldozatává vált társadalom sorsának rosszabbra fordulása miatt – fogalmazott a művész.

A történet főszereplője Manuéla – akit Kancsár Orsolya alakít – és a Horváth Illés megformálta Ábel Rosenberg; a nézők az ő sorsukon keresztül láthatják, az emberek mennyire védtelenek a politikai manipulációval szemben – közölte a rendező.

Húsz évvel ezelőtt senki sem hitte el, hogy Magyarországon eljön az az idő, amikor néhány ember arra szövetkezik, hogy származásuk alapján kiválasztott, védtelen embereket lőjön le vagy hogy egy családapát gyermekei előtt meglincseljenek – jelentette ki Kancsár József, aki szerint a művészek felelőssége is, hogy felhívja az emberek figyelmét: a társadalmat összetartó értékeket meg kell védeni, közösen fellépve az elharapózó gyűlölet és erőszak ellen.

A rendező elmondta: a filmadaptáció az újra nyílt Szegedi Pinceszínház első saját bemutatója, a társulat azonban április 16-án a Budapesti Kamaraszínházban is új bemutatóval, az Egy őrült nő naplójával jelentkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.