Három pihenőt alakítanak ki

Parkosítják a szegedi Tisza-partot

Hamarosan ténylegesen a Tisza lehet Szeged "főutcája", a rakparti lépcsők helyreállítása mellett a folyó ártérben három pihenőparkot alakítanak ki a belvárostól egészen a Sárga Üdülő-telepig.

2010.04.03 10:16MTI

A közterületi rehabilitációs programra a város 75 millió forintot különített el ez évi költségvetéséből, emellett vállalta a terület folyamatos tisztántartását, amely a köztisztasági vállalat harminc dolgozójának feladata lesz. Az erdő rendbetételét az árteret gondozó Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság végzi.

A zöldterület rendbetétele a Tisza szegedi oldalán kilenc hektárt érint, s a munka már a héten elkezdődött. A hajóállomás és a Bertalan-híd, a Bertalan-híd és a Foka-, valamint a Foka és a Sárga Üdülő-telep között három ligeterdőt alakítanak ki. Ezek mellett kiépül egy rendezvényterület, illetve egy szervizút a Bertalan-híd alatt, míg a Huszár Mátyás rakparton az alsó lépcsősort is helyreállítják a nyáron.

Andó Mihály, a vízügyi igazgatóság műszaki igazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: árvízvédelmi szempontból is fontos, hogy az árterek mennyire tisztán tartottak és rendezettek. A 2006-os árhullám például az 1970-es vízhozammal fél méterrel magasabban vonult le, amelynek elsődleges oka a folyón lévő árterek, hullámterek rossz állapota volt - indokolta szavait. Szegeden most egy ligetes, ritkított, a víz útját segítő hullámtér alakul ki. A szegedi rakparton az alsó lépcsősor rekonstrukciója rendkívül fontos, mert az támasztja meg a rakpartot - magyarázta.

A felújítás kedvez az útvonalat használóknak is, mivel az úttestet később kell majd lezárni áradás idején, illetve annak levonultával valamivel korábban lehet majd megnyitni, mint eddig - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.