A zöldségkedvelők is imádni fogják

Jól remeg: zöldségkocsonya vegáknak és húsevőknek

Sok-sok zöldséggel, zöldfűszerekkel, zselatinnal készül a zöldségkocsonya, amelyet elsősorban előételként tálalhatunk.

2012.02.07 06:29ma.hu - Fotó: veganoskaracsony.blogspot.com

Kiegészítve előételként is remek: kissé hosszadalmas elkészíteni ezt a különlegességet, de megéri belevágni. Így készül a zöldségkocsonya:

Fotó: veganoskaracsony.blogspot.com

Hozzávalók:

- 1,25 l. víz
- fél teáskanál só
- 8 szem fehér bors
- 2 csokor vegyes zöldfűszer (zellerlevél, petrezselyem, turbolya, tárkony)
- 1 kis fej karfiol (50 dkg)
- 25 dkg kifejtett zöldborsó
- 3 púpozott evőkanál zselatinpor
- 1 kis csokor kapor
- 2 csokor petrezselyem
- 1 ágacska friss borsmenta
- 5 dl fehérbor
- 1-1 késhegynyi só, fehér bors és cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 2 kemény tojás

A 2,5 dl vizet sóval és szemes borssal felforralunk. A vegyes zöldfűszereket megmossuk, majd a forrásban lévő vízbe tesszük, és le-fedve, kis lángon 10 percig főzzük. Ezután szitán átszűrjük.

A karfiolt tisztítás után rózsáira szedjük, alaposan megmossuk, a torzsáját eltávolítjuk. A karfiolrózsákat a fűszeres lében, lefedve 20 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, jeges vízbe téve lehűtjük, végül konyharuhán gyorsan leszárítjuk.

A főzővízbe beletesszük a zöldborsót és 10 percig főzzük. Egy újabb edénybe beleszórjuk a zselatint, ráöntünk 2 dl tiszta, hideg vizet és hagyjuk megduzzadni. A megfőtt zöldborsót leszűrjük és jeges vízben lehűtjük. A kaprot, a petrezselyemzöldet és a mentát megmossuk és lecsöpögtetjük.

Az oldott zselatint belecsorgatjuk a forró, fűszeres főzőlébe és folytonosan kevergetve felforraljuk. Hozzáöntjük a bort, és annyi vízzel egészítjük ki, hogy a folyadék körülbelül háromnegyed liter legyen. Sóval, borssal, cukorral, citromlével ízesítjük és hagyjuk kihűlni.

Egy nagy pudingformát hideg vízzel kiöblítünk, fél cm magasan megtöltjük az ízesített zselatinos lével és a hűtőszekrényben megdermesztjük. A kemény tojásokat megtisztítjuk, karikákra szeleteljük, és a megdermedt kocsonyára helyezzük. Kevés apróra vágott kaporral meghintjük.

Kevés kocsonyalevet öntünk a tojáskarikára és megint csak megdermesztjük. Ezután rátöltjük a zöldborsó felét, majd sorban rárakjuk a karfiolrózsákat. Kevés kocsonyalevet rátöltve ismét megdermesztjük.

A petrezselyem leveleit letépkedjük a száráról és ráhelyezzük a főtt karfiolra. A megmaradt zöldborsót ráhalmozzuk és a maradék lével leöntjük. 3-4 órán keresztül dermesztjük a hűtőszekrényben. Tálalás előtt a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk és a kocsonyát tálra borítjuk.

A visszamaradt petrezselyemzöldet, a megmaradt kaprot, a tárkonyt és a bormentát csokorba kötve szépen feldíszítjük az ételt. Legjobban remoulade mártás és friss kenyér illik mellé.

A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk; egy rész zöldborsó helyett tehetünk bele párolt, karikára vágott sárgarépát is, valamint egy fél, kis kockákra vágott piros színű zöldpaprikát.

Könnyű, előfőzött sonkát, vagy csirke-, illetve pulykahúst beletéve kiváló előételként tálalhatjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.