A szexszimbólum nélkül készült el a könyv

"Nem akartam, hogy beleszóljon" - Bardot nem is láthatta az életrajzát

Új életrajzi könyvet jelentetett meg egy író Brigitte Bardot-ról, ám gondosan ügyelt rá, hogy még véletlenül se találkozzon a főszereplővel. Attól tartott, hogy a legendás színésznő beleszólna az alkotásba.

2012.01.04 15:29MTI

Brigitte Bardot, a világszép francia filmcsillag mindig eltökélten őrizte függetlenségét és végül színészi karrierjét is feladta, hogy minden energiájával az állatvédelem ügyét szolgálhassa. A franciák "nemzeti BB-jeként" emlegetett Bardot vonzerejének rejtélyét új, igen elismerő életrajzban igyekszik megfejteni Marie-Dominique Lelievre írónő, a Libération című lap munkatársa a Flammarion kiadónál megjelent könyvében (Brigitte Bardot, plein la vue).

A szerző nem titkolja, hogy csodálja az 1960-as évek filmlegendájának "pályáját, vakmerőségét, bátorságát". "Azok közül, akiknek életrajzát megírtam, Bardot a legbonyolultabb személyiség, e téren Serge Gainsbourg és Yves Saint-Laurent is elmarad tőle" - mondta a szerző az AFP hírügynökségnek a botrányhős énekesre és a divatdiktátorra, illetve róluk szóló korábbi könyveire utalva.

Lelievre elárulta: szánt szándékkal nem találkozott Brigitte Bardot-val, mert nem kívánta, hogy a filmcsillag előre elolvassa a róla szóló könyvet és esetleg beleszóljon. Viszont meginterjúvolta BB kollégáit, szakmai és baráti vagy érzelmi kapcsolatait. Ezeket a különböző kötődéseket BB nem mindig választotta el egymástól…

"A mások vágyából született lényt", a hatvanas évek szexszimbólumát elsősorban szabad asszonyként mutatja be a szerző, olyan nőként, aki "elutasítja a kényszereket, és egy egész nemzedék szóvivőjeként lép fel". Lelievre beszámol a "férfifaló" BB változó szerelmeiről, köztük négy házasságáról - első férje Roger Vadim volt, majd Jacques Charrier, aztán Günter Sachs következett, ma Bernard d'Ormale a párja.

Az ifjú BB (Fotó: Gala Wallpapers)


A szerző szerint Bardot-t igen hamar "csapdába ejtette a hírnév és belökte a szédítő űrbe, amelyet saját visszfénye jelentett". "Bardot azt mondta és csinálta, amit gondolt, anélkül hogy bárkinek el akart volna számolni erről" - fejtette ki Lelievre, aki hozzáfűzte, hogy a hajdani világsztár ma visszahúzódva, a társadalom jelenidején kívül él.

"A művészt felemésztő filmkarrierből a lehető legjobban lépett ki, az emberkerülés ellenszernek tekinthető. Megvan benne a franciák minden erénye és hibája. A nevetségességig is elmegy az állatok védelmezésében, befolyására változik az erkölcs és a törvény is" - méltatta könyvének hősnőjét Lelievre.

A szerző elárulja, hogy Brigitte Bardot pontosan fizeti a vagyonadót, gondosan gazdálkodik javaival, amelyek kényelmes életet biztosítanak számára, noha vagyonának legnagyobb részét állatvédő alapjának fenntartására fordítja. A BB-t sújtó bírósági ítéletekről, amelyek a muzulmán közösségre vonatkozó megjegyzéseiért büntették fajgyűlöletre való felbujtás címén, az új könyvben kevés szó esik - BB-t főleg a birkaáldozatok háborították fel.

Az életrajzíró kiemeli, hogy Bardot nem próbálja rejtegetni az életkor nyomait, egyenesen belenéz a kamerákba egy olyan világban, amely takargatni próbálja az öregséget. Ez a bátorság jele - hangoztatja. "Bardot igazi királynő. El lehet hagyni, de nem lehet megfosztani a trónjától" - összegezi véleményét az új életrajz szerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.