Próbáljuk ki a korhely lencselevest!

Kipukkadós - kell még ehhez a leveshez második?

A tipikus eset, amikor már a levessel jóllakunk! A korhely lencseleves ugyanis finom és telítő összetevőkben olyan gazdag, hogy a másodikkal nehezen birkózunk meg.

2011.11.14 06:29ma.hu - Fotó: ifood.tv

A levesek nagy rajongói külön szeretni fogják - nem árt felkötni a gatyát, ha még a másodikból is szeretnénk enni, a korhely lencseleves ugyanis nagyon finom és gazdag.

Fotó: ifood.tv

Hozzávalók 8 személyre:

- 400 gr lencse
- 100 gr füstölt szalonna
- 2 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 400 gr vegyes leveszöldség
- 10 karcsú póréhagyma
- 4 szál zellerzöldje
- 6 szegfűszeg
- só, szemes bors
- 2 babérlevél
- 400 gr burgonya
- 4 pár füstölt virsli
- 2 evőkanál rizsliszt
- 4 dl tejföl
- citromlé

A lencsét előző este beáztatjuk hideg vízbe. Másnap apróra felkockázzuk a szalonnát. A hagymát, a fokhagymát, a zöldségeket és a pórét megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk, a leveszöldséget és a pórét vékonyan felkarikázzuk, a zellerzöldjét felaprózzuk.

Teatojásba zárjuk a fokhagymát,
a szegfűszeget és 15-20 szem borsot. A szalonnát megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget, a pórét és a zellerzöldjét, néhány percig erős tűzön pirítjuk.

Hozzáadjuk a lencsét, a babérlevelet, a teatojást, ízlés szerint sót és annyi vizet, hogy jócskán ellepje. Fedő alatt, lassú forralással 15 percig, félpuhára főzzük. Meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk a burgonyát, a leveshez adjuk és az egészet puhára főzzük.

A virslit 5 cm-es darabokra aprózzuk, végüket keresztben bevágjuk. Elkeverjük a rizslisztet a tejfölben, behabarjuk vele a levest, összeforraljuk (5 perc).

Kidobjuk a babérlevelet és a teatojás tartalmát, a leveshez adjuk a virslit és további 5 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk citromlével savanyítjuk.

Italajánlat: száraz fehérbor, pezsgő

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.