Így készül a népszerű torta

Hogy otthon is miénk legyen a legcsábítóbb Esterházy!

Sokak szeme csillan fel a népszerű Esterházy-torta neve láttán - hát még ha megpillantják a cukrászdában -, mi lenne azonban, ha otthon is könnyedén elkészítenénk?

2011.11.13 07:28ma.hu - Fotó: palachinkablog.com

Az ország egyik kedvenc tortájának, az Esterházy-nak az elkészítéséhez kell némi előkészület, de a páratlan ízért minden perc fáradtság megéri!

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához:

- 12 tojásfehérje
- 28 dkg cukor
- 28 dkg darált dió, v. mandula
- 5 dkg finom liszt
- késhegynyi őrölt fahéj
- a tepsi kikenéséhez zsír, liszt

Fotó: palachinkablog.com

A krémhez:

- 3 dkg vaníliás (főzni való) pudingpor
- 3 tojás
- 3,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 30 dkg vaj

A tetejére:

- 7 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál víz
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg étcsokoládé
- a díszítéshez durvára vágott mandula, v. mogyoró

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.

Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk és a masszából 5, egyenként 23 cm átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C-fok, légkeveréses sütőben 165 C-fok) 18 percig sütjük. A sütőből kivéve - vagyis amikor a tészta még forró - késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad.

A krémhez a pudingport a tojásokkal, meg egy kevés tejjel, simára keverjük. A többi tejet a cukorral fölforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk.

A megsült tésztakorongokat egy 23 cm átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk.

A tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük és mielőtt megdermedne, csokoládéval "kihúzzuk".

Vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csurgatunk a bevonatra és fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalához durvára vágott, pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.