A boros-meggyes gyümölcsleves titka...

Részegesen jobb a meggy?

A borral készült ételek őszi időben igen jól jöhetnek - a forraltboron túl melegítsen minket a gyümölcsleves is!

2011.10.31 06:44ma.hu

Ha még nincs ötlet az ebédre, válasszuk a borral készülő "részeges meggylevest!"

Fotó: pinkbites.com

Hozzávalók 4 személyre:

- 600 gr meggy
- 1 citrom
- 2 dl félédes vörösbor
- 120 gr cukor
- 1 csipet só
- kisujjnyi fahéj
- 6-8 szem szegfűszeg
- 30 gr rizsliszt
- 2 dl tejföl

A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A citromot folyó, forró víz alatt alaposan megsikáljuk, héjából két ujjnyi csíkot levágunk, levét kinyomjuk, átszűrjük. 8 dl vizet felforralunk a borral, a cukorral, a sóval, a citromlével, a citromhéjjal, a fahéjjal és a teatojásba zárt szegfűszeggel. Beledobjuk a meggyet, éppen csak felforraljuk.

A rizslisztet simára keverjük a tejföllel, a levesből elvett 1-2 merőkanál lével felhígítjuk, a szelíden forrdogáló levesbe öntjük, és fedő nélkül, mérsékelt tűzön 3 percig forraljuk.

Lehúzzuk az edényt a tűzről, lefedjük és hideg vízbe állítva teljesen kihűtjük. 3-4 órára hidegre tesszük. Tálaláskor eltávolítjuk a levesből a fahéjat, a citromhéjat és a teatojást, a levest mélytányérokba, v. tálkákba-csészékbe szedjük.

Tejszínhabrózsával, vágott mandulával, citromfűlevélkékkel díszíthet-jük. Jéghidegen, másnap az igazi!

Változat: Készíthetjük bármely más, karakteres ízű gyümölcsből is. A bogyósokat (pl. ribizli, egres, málna, szeder, áfonya) habarás előtt tanácsos áttörni, mert sok a magjuk és a héjuk sem gusztusos a levesben!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

  • kattintson az Eszközök / Beállítások menüpontra
  • a megjelenő ablakban kattintson a Főlap ikonra
  • kattintson az Aktuális oldalak használata gombra, majd az OK gombra
  • a Ctrl + d billentyűkombinációval
  • kattintson jobb gombbal a oldal szürke részén, utána kattintson az Oldal felvétele a könyvjelzők közé... menüpontra
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.