Szívelégtelenség vitte el a világsztárt

Gyászol Hollywood: 79 évesen elhunyt Liz Taylor

Elhunyt szerdán Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga, olyan klasszikussá vált filmek szereplője, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn.

Búcsúzunk Elisabeth Taylortól képgaléria

2011.03.23 14:51ma.hu

Egy legenda hagyta itt ismét a földi létet: Elisabeth Taylor híres volt szépségéről, életmódjáról, jótékonysági tevékenységéről és számos házasságáról.

Évek óta küzdött szívbetegségével, hat hete is emiatt kellett kórházba vinni, és annak ellenére, hogy számos szövődmény alakult ki, az orvosok szerint stabil volt az állapota és úgy vélték, hamarosan hazatérhet. Sajnos erre már nem kerülhetett sor.

A kétszeres Oscar-díjas színésznőt a világ legszebb és legkívánatosabb nőjeként emlegették, amikor pedig a Kleopátra című film forgatásakor egymásba szerettek Richard Burtonnel, addig ismeretlen mértékű médiavisszhangot kapott a híres páros kapcsolata. Házasságuk, amely először válással végződött, majd újra megköttetett, további témát jelentettek a bulvársajtónak.

Leghíresebb szerepei között olyan filmcímekkel találkozunk, mint a Quo Vadis, a Macska a forró bádogtetőn, Makrancos hölgy, vagy a Doktor Faust. A Butterfield 8 és a Nem félünk a farkastól című filmben játszott főszerepeiért kapta meg az Amerikai Filmakadémia leghíresebb aranyszobrát 1960-ban és 1966-ban.

Fotó: IMDB (A galériához kattintson a képre!)


Az 1980-as évek után filmes karrierje visszaszorult, az utóbbi évtizedeket jótékonysággal töltötte, legfőbb célja az AIDS elleni harc volt, barátja, Rock Hudson halála után alapítványt is létrehozott erre, és idejét, pénzét nem kímélve küzdött a halálos kór ellen. Egy ízben a BBC úgy fogalmazott: a jótékonysági munkájában nagyobb szerepet töltött be, mint filmesként – pedig a fentiek alapján az sem volt kis teljesítmény.

Több viharos kapcsolatáról is híressé vált: 1952-ben férjhez ment a nála 20 évvel idősebb Michael Wilding színészhez, 5 évvel és két évvel később viszont elváltak, és Liz egyetlen hétre rá összeházasodott Mike Todd hollywoodi producerrel. Házasságuknak egy repülőszerencsétlenség vetett véget 1958-ban.

Az özveggyé vált Liz férje egykori legjobb barátjánál, a színész-énekes Eddie Fishernél lelt vigaszra, annak ellenére, hogy ő akkor még házasságban élt Debbie Reynolds színésznővel. 1959-ben összeházasodtak, egy évvel később pedig karrierjében is a csúcsra ért a színésznő: akkor mutatták be a Kleopátra című filmet, amivel híre mindenhová eljutott.

Ám a film nemcsak sikert és soha nem látott gazdagságot hozott Liznek, hanem egy újabb szerelmet is, Richard Burton személyében. A férfi felesége öngyilkosságot is megkísérelt, ám végül tragédia nélkül váltak mindketten szabaddá, hogy 1964-ben összeházasodhassanak. A Vatikán ekkor már szóvá tette, hogy Taylor erkölcsi kicsapongásait nem nézi jó szemmel, és amikor az amerikai kongresszus is megjegyzést tett viszonyukra, Liz kijelentette, soha többé nem megy vissza Amerikába.

Később ez csak pénzkérdésnek bizonyult, mert a 20th Century Fox mégis tudott annyit fizetni, hogy a pár visszautazzon. Tíz év házasság után viszont kapcsolatuk megfeneklett, és Liz karrierje is hanyatlásnak indult, így hivatalosan felbontották kapcsolatukat, de egy évre rá újabb esküvő következett, ami 9 hónapos házasságot jelentett.

Fotó: IMDB (A galériához kattintson a képre!)


Hatodik férje, John Warner szenátor egy csirkecsonttól fulladt meg, ez gonosz támadások kereszttüzébe helyezte Elisabeth Taylort, de egykori hírnevét ez sem tudta elhomályosítani. Ekkor – a 80-as évek közepén járunk – kezdett jótékonykodni, és élete végéig az AIDS kutatásához és a betegek kezeléséhez gyűjtött milliárdokat az alapítványon keresztül.

Sokszor emlegették őt legjobb barátja, Michael Jackson kapcsán is.

A 90-es évektől egészsége rohamosan hanyatlani kezdett, súlyos agydaganattal és gerincproblémákkal kezelték, utóbbi miatt került kerekesszékbe is, ám mindezek a hitét és a lelkierejét nem törték meg.

2006-ban így nyilatkozott a Larry King Showban: „Néhányan kívülállóként néznek, és nem kérdezik, ki vagyok, de milliónyian vannak és szeretik a botrányt. Szeretik a mocskot. De aki azt akarja hallani, hogy halott vagyok, annak azt üzenem: bocs, srácok, nem haltam meg, és nem is tervezem még!

Holywood és a világ gyászol...

Olvasson még több hírt Elisabeth Taylorról!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.