Forradalmi módszerrel gyógyítják a dívát

Képek - Fémcsipesz Liz Taylor szívében!

A 77 éves Liz Taylor szívébe katéteren keresztül vezették be azt a parányi fémcsipeszt, amely összefogja a rosszul záródó szívbillentyű vitorláit. Ha a módszer beválik, a szívműtétet helyettesítő beavatkozás a későbbiekben sok más beteg számára is a mellkas fölnyitása nélkül lehetővé teheti a sikeres kezelést.

A csodálatos Liz Taylor - fiatalon és ma! képgaléria

2009.10.15 17:30MTI

A szívsebészet az utolsó fél évszázadban alapvetően megváltoztatta sok olyan beteg sorsát, aki régebben menthetetlen volt.

A szívműtétek először a saját szívbillentyű megjavításával segítettek az arra szoruló gyerekeken vagy felnőtteken.

Azt követően már mesterséges szívbillentyűket is készítettek. Ilyenkor a beteg mellkasát, majd a szívét altatásban megnyitották, keringését gépekkel biztosították a műtét alatt, amíg a szívhibát kijavították.

A koszorúerek szűkületét is áthidaló műtéttel kezelték: a beültetett érrel úgy kerülték ki a beszűkült, meszes érszakaszt, mint a terelőúttal a közlekedési főútvonalat, ha annak a közepén baleset történt.

Liz egykor, fitten és fiatalon

Ezekhez a súlyos műtétekhez képest hatalmas előrelépés, hogy ma már szívkatéteren keresztül lehet a koszorúérbe bevezetett, fölfújható ballonnal a koszorúér szűkületét kitágítani.

A mellkast nem kell megnyitni, az egész beavatkozás altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben történik. És itt a legújabb lehetőség: bizonyos szívbillentyűhibákat a szívkatéteren keresztül fölvezetett eszközökkel is kezelni lehet.

Az idős díva, Liz Taylor a beavatkozás után megnyugtatta csodálóit, hogy az új módszerrel történő műtét remekül sikerült, de azt nem írhatta le, mi is ez a technika.

A szívgyógyászok most tudatták az érdeklődőkkel, hogy a művésznő rosszul záró szívbillentyűjének működését olyan fémcsipesz, a MitraClip behelyezésével javították, mely még nincs forgalomban, csak vizsgálati célra alkalmazható.

Ez az apró fémcsipesz a szívben lévő kéthegyű billentyűt - amely olyan, mint egy kétszárnyú ajtó - segíti szorosabban záródni.

A szívben lévő beteg "ajtó" szárnyai nem érintkeznek megfelelően, ezért a szív bal kamrája a tátongó résen, nagy nyomással átfújja a vért oda, ahova nem kellene.

A szívkatéteren keresztül föltett csipesz középen összefogja a billentyű két részét, a köztük lévő rés beszűkül és ezzel a szív teljesítménye sokat javul.

Liz Taylor imádkozásra kérte a rajongóit!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.