A Platán Galériában mutatja be munkáit Marge Monko

Hisztérikus nő észt szemmel

Először nyílik önálló tárlat észt képző- és fotóművész képeiből Budapesten: Marge Monko csütörtöktől a Platán Galériában mutatja be munkáit Mondd meg/Tell me címmel a Lengyel és az Észt Intézet közös szervezésében.

2011.02.02 13:08ma.hu

Marge Monko fiatal észt képzőművészt főleg hazája nőtársadalmának helyzete izgatja. Fotósorozata témáját egyrészt az "észt nők gyönyörűek" sztereotip megállapítás adja, másrészt arra a kérdésre keresi a választ, hogy a XIX. században "divatossá" váló, és egészen a XX. század elejéig tipikusan női betegségnek tartott hisztéria hogyan befolyásolhatta napjaink nőképét - mondta a tárlatról Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára az MTI-nek.

A Studies of Bourgeoisie (Tanulmányok a burzsoáziáról) címet viselő sorozat a hisztérikus nő fogalmának hatását vizsgálja a nőkről alkotott vélemény alakulására napjainkban. A kiállításon a burzsoázia és a Mondd meg sorozatból látható válogatás, mintegy tíz kép, és ezt egészíti ki Marge Monko legújabb videómunkájával.

A művész egyfajta pszichológiai tanulmányként gyermekkori kapcsolatait, a számára legfontosabb női családtagokat, édesanyját és két nagyanyját ábrázolja otthoni környezetben. A gyermek-szülő-nagyszülő viszony Jacques Lacan francia pszichoanalitikus szerint hasonlít a Hisztérikus és a Mester kapcsolatához.

A Mester képviseli azt a tudást, amire a Hisztérikus vágyik és viselkedésével ezt ki is mutatja.

A hagyományos polgári családmodellnek megfelelően a férfi és női szerepek erősen eltértek egymástól. A hisztériát elsősorban nők esetében diagnosztizálták a családban betöltött szerepük és valós igényeik, vágyaik között feszülő konfliktus eredményeként.

Európában a híres francia neurológus, Jean Martin Charcot és tanítványa, az osztrák Sigmund Freud foglalkozott a legtöbbet a hisztéria témájával.

Charcot nőbetegeiről számos fotót készített, a vonagló és misztikus nő képét később a szürrealista festők emelték be műveikbe - fejtette ki Felvidéki Eszter.

Marge Monko az Észt Képzőművészeti Akadémia fotográfia szakán végzett, jelenleg ott tanít, Tallinnban él.

A magyar közönség a pécsi Modern Magyar Képtárban nemrég megrendezett Kunst macht frei című kortárs észt kiállítás keretében már találkozhatott munkáival.

A Platán Galéria tárlata március 25-ig tart nyitva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.