Kortárs kiállítás péntektől

A nemzetközi Promenade Project a Kogart Házban

Promenade Project címmel fiatal nemzetközi kortárs művészek alkotásaiból látható péntektől kiállítás a budapesti Kogart Házban.

2011.01.20 19:30MTI

 A tárlaton 11 magyar és 12 külföldi művész mintegy 300 alkotását, rajzokat, festményeket, fotókat, installációkat és szobrokat láthat a közönség - mondta Hegyi Lóránd művészettörténész.

A Promenade Hegyi Lóránd saját programja, nemzetközi - osztrák, francia, olasz és koreai - intézőbizottsággal. Mint kifejtette, maguk szervezik Közép-és Dél-Európában, valamint a mediterráneumban a kiállításokat és hozzá a támogatókat.

A 2008-ban elindított Promenade koncepciója, hogy egy-egy város művészei szerepeljenek döntő súllyal a saját térségükben, vagyis Közép- és Dél-Európában.

A kiállításokon a fiatal és a középkorosztályt igyekeznek megismertetni, nem pedig az ismert kortárs művészeket. A Promenade negyven várost kíván bevonni a kortárs képzőművészek bemutatására. Pozsony volt az első állomás, majd Parma és Belgrád után Budapest, Szarajevó és Prága az útvonal. Hegyi Lóránd, a franciaországi Saint Étienne-i Modern Művészetek Múzeumának igazgatója azon van, hogy minden alkalommal ugyanannyi helyi művész szerepeljen egy-egy kiállításon, mint külföldi.

A művészeket helyi kurátor válogatja, a Kogart Ház esetében Szabó Noémi művészettörténész. A tárlat anyaga minden városban más; Mihael Milunovic szerb festőművész Belgrádban kiállított a Promenade-on, most Budapesten mint külföldi szerepel.

Minden városban katalógusban a helyi nyelven és angolul összegzik a kiállítás anyagát, így a magyar tárlatra is készült kétnyelvű összefoglaló a Promenade-ról.

Hegyi Lóránd azzal számol, hogy harminc-negyven katalógust adnak ki a kiállításokkal, és ezzel új európai művészeti térkép készülhet. A Promenade Project február 27-ig tart nyitva a Kogart Házban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.