Fiatal képzőművészek alkotásai

KIM Szalon: képzőművészeti kiállítás a minisztériumban

Fiatal képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) épületében KIM Szalon néven; a tárlat Magyarország európai uniós elnökségének kulturális programjához kapcsolódik.

2010.12.22 07:00MTI

A kiállítás megnyitóján Nagy Anna kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy 10 nap múlva kezdetét veszi Magyarország soros európai uniós elnöksége.

Ez alatt a fél év alatt számos olyan vendég érkezik majd a minisztérium épületébe, aki első benyomásait szerzi Magyarországon - mutatott rá a tárlat egyik funkciójára, hozzátéve: a műalkotások a KIM munkatársai számára is ösztönző közeget jelentenek.

Jakatics-Szabó Veronika műve

Mint L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke megnyitóbeszédében felidézte, a KIM nem első alkalommal tesz bizonyságot szellemi innovációról és progresszivitásról, hiszen nemrégiben a minisztérium kezdeményezésére állították ki és árverezték el a szocialista múlt relikviáit.

"A KIM Szalon célja nem kanonikus pozíciók kijelölése, hanem annak deklarálása, hogy a kultúra és a kortárs képzőművészet fontos szerepet tölt be mind az életünkben, mind a politikánkban" - hangsúlyozta. L. Simon László értékelése szerint a tárlat anyaga esztétikai és tematikai értelemben egyaránt szerteágazó, közös pont azonban az, hogy a kiállított művek - magukban hordozva a XX. századi magyar művészet törekvéseit is - egyfajta nemzeti hagyomány felé is mutatnak.

"Ez azért is fontos, mert a minisztérium tevékenysége is bizonyítja: a hagyomány ápolása és az új értékek felmutatása nem zárják ki egymást; ez a kultúrpolitikánkban is meg kell jelenjen"
- emelte ki L. Simon László.

Szanyi Borbála műve

A művészeket köszöntve Navracsics Tibor miniszter annak a reményének adott hangot, hogy a tárlat számukra is komoly bemutatkozási lehetőséget jelent.

A KIM Szalonba Takács Gábor művészettörténész Jakatics-Szabó Veronika, Korényi János, Posta Máté, Rabóczky Judit Rita, Somogyi Márton, Szanyi Borbála és Zakariás István munkáiból válogatott.

A KIM épületének második és negyedik emeletén több mint 30 festmény, szobor és hasonló számú grafika lesz látható 2011. június végéig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.