Az olasz világörökség százötven éve képekben

Fotókiállítás: A kulturális örökség lencsevégen

Olaszország világörökségi listára felvett 44 kulturális és természeti kincsét mutatja be 200 történelmi és kortárs felvételen keresztül A kulturális örökség lencsevégen: Az olasz világörökség százötven éve képekben című fotókiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban.

2010.12.14 13:14MTI

A tárlatot a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület szervezte Olaszország egyesítésének jövőre esedékes 150 éves évfordulójára, együttműködve az Olasz Köztársaság kulturális minisztériumával, az UNESCO-val, a Budapesti Olasz Kultúrintézettel és az OSZK-val.

A több helyszínen bemutatni tervezett anyag először az Országos Széchényi Könyvtárban látható 2011. január 29-ig. A Clemente Marsicola művészettörténész által összeállított tárlat az Alpoktól Szicíliáig igazi körutazásra viszi a látogatót.

A közönség találkozhat a világhírű és a kevésbé ismert világörökségi helyszínek fotóival: többek között Róma, Nápoly, Velence, Verona, Firenze, Siena vagy San Gimignano történelmi városközpontjait, a ravennai ókeresztény műemlékeket, a Cinqueterre apró halászfalvait, a Dolomitok hegyvonulatait, Ferrarát és a Pó-deltát, az assisi Szent Ferenc-bazilikát, Pompeji és Herculaneum megkövült városait, a basilicatai barlangépületeket vagy a pisai dómegyüttest látogathatja meg virtuálisan.

Az olasz archívumokból származó 200 darabos összeállítás műfajilag is igen változatos, a XIX. század ötvenes éveiben készült felvételektől a térhatású sztereoszkópiákig, a korabeli képeslapoktól a légifotókig és a legfrissebb digitális fényképekig változatos megközelítésben mutatja be Olaszország világörökségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.