Múltidézés és műremekek

Nyolcak kiállítás nyílik

Berény Róbert, Czigány Dezsô, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezsô, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos mûveiben gyönyörködhetünk a Nyolcak kiállítás keretén belül.

2010.12.09 16:45MTI

A pécsi Modern Magyar Képtár december 10-i megnyitása közeleg, s nem akármilyen látvánnyal kápráztatja el az érdeklôdôket. A nyitó tárlat a „Cézanne és Matisse bûvöletében-a Nyolcak- Centenáriumi kiállítás” címet kapta.

Berény Róbert, Czigány Dezsô, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezsô, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos mûveiben gyönyörködhetünk.

Nyolcak kiállítás A korszak, melybe vizuálisan betekintést nyerhetünk, a nagyok ideje volt. Ez idô tájt bontakozott ki Magyarországon az irodalmi élet, melyet felszívott a kávéházak világa.

A kor emblematikus kávéházaiban élték meg az emberek a politikai, irodalmi és akár a magánéletet is. Így aztán a pesti kávéház- világ beleitta magát a köztudatba, a történelembe.

Ezt a korszakot igyekszik visszahozni a december 10-én felállított Kávéház- sátor a Modern Magyar Képtár belsô udvarában. Olyan kultúrprogramok szórakoztatják a megnyitóra ellátogató közönséget, mint az A.K.T. színház, a Hopp Art Társulat és Chaplin némafilmjei.

NyOLCAK a modern művészeti törekvések hullámain A modern magyar képzômûvészet kibontakozásakor, a 19–20. század fordulóján, a NYOLCAK volt az elsô mûvészcsoport, amely tudatosanés közvetlenül csatlakozott a legújabb törekvésekhez.

Fiatal mûvészeink közül sokan elôbb Bécsben, majd Münchenben folytattak akadémiai tanulmányokat, de 1905 után a legtehetségesebbek már Párizsba zarándokoltak.

A NYOLCAK csoport tagjai is rövidebb-hosszabb idôt töltöttek a francia fôvárosban a legújabb mûvészeti áramlatokkal ismerkedve, de Párizsban még nem szervezôdtek önálló csoporttá, erre késôbb, Budapesten került sor.

Többen közülük – a francia Fauves csoporttal – részt vettek a kor legmodernebb kiállításain, ahol ôket is fauve festôkként tartották számon. Párizsi tevékenységüket a Magyar Nemzeti Galéria 2006-ban rendezett Magyar Vadak címû kiállításán ismerhette meg a hazai, majd vándorkiállításon a francia közönség.

Bemutatkozó kiállításukat „Új Képek” címmel, 1909 december végén nyitották meg a Könyves Kálmán mûintézet szalonjában, ahol 32 mûvel léptek a közönség elé.

A tárlatot rendkívüli sajtóvisszhang fogadta. Széleskörû, élénk társadalmi érdeklôdés kísérte a mûalkotásokat és a kapcsolódó eseményeket is.

A vitákban a mûvészeken és kritikusokon kívül társadalomtudósok, filozófusok is részt vettek, a rendezvényeken színészek, írók, költôk és zenészek is szerepeltek.

Az este programja 2010. december 10-én

19.30 - 20.00

Bemelegítő: zenei összeállítás a kort felölelő sanzonokból és kuplékból: . Rátonyi Róbert: Eszi vagy nem eszi, Kibédy Ervin: Deborah a neve, Csákányi László: Rakpart lépcsőin

20.00 - 20.45 Némafilm - Harold Lloyd - The Charleston - Charlie Chaplin Modern Times Coffee Drinking Funny - Kabos Gyula filmjelenetei: Meseautó részlet

20.45 - 21.00 Örkény 1 percesek: Hoppart Társulat

21.00 - 21.30 Karády Dalok: A.K.T Színház

21.30 - 21.50 Örkény 1 percesek: Hoppárt Társulat

21.50 - 22.20 Francia Sanzon Est: A.K.T Színház

22.20 - 23.00 Nosztalgia Kabaré: Szabad Ötletek Színháza

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.