576 egyedi kerámiatárgy

Már tízezren látták a Zsolnay-kiállítást Pécsett

A ma már a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. tulajdonát képező gyűjtemény 576 egyedi kerámiatárgyból, hat, vízfestékkel készült egyedi Zsolnay-tervrajzból és két fényképalbumból áll.

2010.11.19 07:00MTI

A tízezredik látogatót köszöntötték csütörtökön a Zsolnay aranykora című, különleges, egyedi porcelánok százait bemutató pécsi kiállításon.

A szeptember elsején nyílt tárlat tízezredik látogatója Kolozsvári Györgyné lett, aki Budapestről érkezett egy hatfős csoporttal. Mint elmondta, már többször meg akarták nézni a kiállítást, de eddig nem sikerült időpontot kapniuk.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a Zsolnay aranykora visszatér Pécsre című albummal, egy Európa Kulturális Fővárosa (EKF) ajándékcsomaggal, valamint emléklappal köszöntötte a szerencsés látogatót.

A baranyai megyeszékhely polgármestere a látogatószám kapcsán kiemelte: fantasztikus teljesítmény ez egy olyan múzeumtól, amely csak félüzemmódban működik, hiszen a Zsolnay Kulturális Negyed még épülőben van.

A ma már a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. tulajdonát képező gyűjtemény 576 egyedi kerámiatárgyból, hat, vízfestékkel készült egyedi Zsolnay-tervrajzból és két fényképalbumból áll.

Gyugyi László négy évtized alatt hozta létre egyedülálló kollekcióját, melyet a nagyközönség együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből volt ismert.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.