Pinczehelyi Sándor tiszteletére

Életmű kiállítás sarlóval és kalapáccsal

Életmű kiállítás nyílik Pinczehelyi Sándor tiszteletére, a magyar neoavantgard második nemzedékének kiemelkedő alakjának repertoárja a sarló és kalapács, az utcakő és az ötágú csillag szimbólumait is feldolgozta.

2010.12.06 18:30pécs2010.hu

Pinczehelyi Sándor válogatott műveiből nyílik kiállítás a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Zsolnay Kulturális Negyedbe átköltöző Pécsi Galériában december 10-én 18 órakor.

A tárlaton szereplő közel nyolcvan alkotás között Pécsett és hazánkban mindeddig még nem bemutatott művek is vannak.

A kiállítás tökéletesen illeszkedik a Pécs2010 EKF program szellemiségéhez, hiszen „A határtalan város” című nyertes pályázat a kulturális örökség és újítás városaként határozta meg Pécset.

E koncepcióhoz szervesen hozzátartozik a helyben élő és immár nemzetközi hírnevet szerzett alkotók életművének bemutatása.

A december 10-én megnyíló tárlaton Pinczehelyi Sándor eddigi pályáját szeretnék felvázolni, a Lantos Ferenc körül kialakult Pécsi Műhely tagjaként készített alkotásoktól kezdve, a piros-fehér-zöld (PFZ) korszakán, a vidéki életformából és motívumokból alkotásokig.

A tárlaton ugyanakkor egy még készülőfélben lévő installációt is bemutatnak majd, amelyet épp ezen alkalomra hoz létre Pinczehelyi Sándor.

Kovalovszky Márta, a kiállítás kurátora elmondta, rendkívül fontos mérföldkő volt Pinczehelyi pályája elején a Pécsi Műhely, amellyel a magyar neoavantgárd második nemzedékéhez kapcsolódott, e korszak természetesen elmaradhatatlan volt a válogatás során.

Szintén több alkotást emeltek be a repertoárba a sarló és kalapács, az utcakő, vagy az ötágú csillag szimbólumait feldolgozók, illetve e jelképek által képviselt rendszer bukását ábrázolók közül.

A kurátor kiemelte, olyan műveket is bemutatnak majd, amelyek külföldi múzeumokból és magángyűjteményekből érkeznek, hiszen határainkon túl is rendkívül jelentős értékek találhatóak a különböző gyűjteményekben Pinczehelyi munkásságából.

Így – többek között - Bolzanóból, Bécsből, Grazból, Linzből, Aachenből és Lyonból is várnak alkotásokat a tárlatra, amelyen objekteket, plakátokat, fotókat, grafikákat és nagyméretű képeket is láthat a közönség. A 2011. január 17-ikéig látogatható kiállítást a lyoni Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Thiery Raspail nyitja majd meg.

Egyébiránt a Zsolnay-negyedben átadás előtt álló új Pécsi Galéria Széchenyi téri elődjét a művész maga huszonkét esztendőn keresztül irányította 1999-ig.

Az ő irányítása alatt vált a kortársművészet egyik meghatározó jelentőségű nemzetközi színterévé a bemutató tér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.