Elismerik Morgan Freeman-t

Életműdíjat kap a 73 éves hollywoodi filmcsillag

Életműdíjat kap az Amerikai Filmintézettől (AFI) Morgan Freeman Oscar-díjas színész. Játszott már börtöntölteléket és volt már amerikai elnök is a filmvásznon

2010.10.13 08:45MTI

Sir Howard Stringer, a Filmintézet igazgatója közleményében "amerikai kincsnek" nevezte a 73 esztendős sztárt, aki öt évvel ezelőtt a Millió dolláros bébi című filmben nyújtott alakításáért vehette át az Amerikai Filmakadémia-díját.

Az igazgató méltatásában kiemelte: akár börtöntölteléket, akár elnököt, esetleg istent játszott, mindvégig fenséges nyugalommal testesítette meg szerepeit, amivel tiszteletet vívott ki mind az ábrázolt karakternek, mind a művészi formának.

Negyven évet átívelő színészi pályafutása során Freeman számos szerepével aratott sikert: Arany Glóbusz-díjat kapott a Miss Daisy sofőrje című filmért, és tavaly ismét Oscarra jelölték a Nelson Mandela életéről forgatott Invictus - A legyőzhetetlen című drámáért.

Freeman az Amerikai Filmintézet legrangosabb elismerését 2011 júniusában veheti majd át egy ünnepi vacsora keretében, amit később a televízióban is sugároznak.

Az utóbbi három évtizedben olyan sztárok kapták meg az AFI életműdíját, mint Al Pacino, Meryl Streep, Clint Eastwood vagy Alfred Hitchcock.

Morgan Freeman

Morgan Freeman a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat vehette át a Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby) című filmben nyújott alakításáért.

Ezt megelőzően háromszor jelölték Oscar-díjra, kétszer a legjobb színész kategóriában A remény rabjai (The Shawshank Redemption) és a Miss Daisy sofőrje (Driving Miss Daisy), című filmekért, valamint egyszer a legjobb mellékszereplő kategóriában A hamis riport (Street Smart) című filmért.

A Miss Daisy sofőrjéért Golden Globe-díjat kapott és a Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve-díját is átvehette. További jelentős filmjei: Edison, Befejezetlen élet (An Unfinished Life), Batman: Kezdődik! (Batman Begins), A nagy zsozsó (The Big Bounce), A Minden6ó (Bruce Almighty), Lebegés (Levity), Álomcsapda (Dreamcatcher), A rettegés arénája (The Sum of All Fears), Tiszta ügy (High Crimes), A pók hálójában (Along Came a Spider), Amistad, Vízözön (Hard Rain), A gyűjtő (Kiss The Girls), Deep Impact, Láncreakció (Chain Reaction), Moll Flanders, Vírus (Outbreak), Hetedik (Seven), Egyedül a ringben (The Power of One), Nincs bocsánat (Unforgiven), Robin Hood: A tolvajok fejedelme (Robin Hood: Prince of Thieves), Hiúságok máglyája (The Bonfire of the Vanities), Átverés (Eyewitness), Bilincs (Brubaker), A nyakörv (Unleashed), Alvilági játékok (Lucky Number Slevin), Evan, a minden6ó (Evan Almighty), Hideg nyomon (Gone Baby Gone), Feast of Love, A pingvinek vándorlása (March of the Penguins), A bakancslista (The Bucket List). 2008-as filmjei még a Wanted (Angelina Jolie és James mc Avoy) A sötét lovag (The Dark Knight) című Batman-opusz és a The Code című bűnügyi dráma.

Született: 1937. június 1. (USA, Memphis, Tennessee)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.