Ő vitte a jó hírt

Találkozhatott feleségével a bebörtönzött Nobel-díjas

A bebörtönzött kínai ellenzéki, Liu Hsziao-po (Liu Xiaopo) felesége vasárnap találkozhatott férjével, nyilván azért, hogy tudathassa vele: ő nyerte el az idei Nobel-békedíjat - közölte egy emberi jogokat védelmező szervezet.

2010.10.10 12:25MTI

A hongkongi székhelyű Emberi Jogi és Demokrácia Információs Központ a máskéntgondolkodó férfi anyósát idéző közleményében azt adta hírül, hogy vasárnap délután a pár együtt volt. A feleséget, Liu Hsziát péntek este óta nem lehetett elérni. Akkor azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy rendőrök vannak nála, akik azt mondták, hogy elviszik Lianoning tartományba, ugyanarra az északkeleti területre, ahol a férjét is fogva tartják, hogy elmondhassa neki, őt tüntették ki.

A 2010. évi Nobel-békedíjat Liu Hsziao-pónak ítélték oda pénteken "kitartó és erőszakmentes erőfeszítéseiért, amelyeket a kínai emberi jogok érdekében fejt ki" - áll a norvég Nobel-bizottság közleményében.

Az 54 éves férfit - aki az 1989-es pekingi diáklázadás egyik vezéralakja volt, és ezért ült is börtönben - államellenes felforgatás címén 11 év börtönre ítélték, miután egyike volt a Charta 2008 szerzőinek, akik kiáltványukban demokráciát követeltek Kínában. Peking szerint "teljes mértékben ellentétes" Liu Hsziao-po kitüntetése a Nobel-békedíj elveivel, és a díj odaítélése ártani fog a kínai-norvég kapcsolatoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.