Scapin furfangjai a Zsinagógában

Molière vígjáték Zalaegerszegen

Minden lény boldogságra törekszik. Még az is, aki önfeláldozással másokért él, mert őt ez teszi boldoggá.

2011.01.26 17:16ma.hu

Vannak azonban olyanok is, akik alig-alig gondolnak másokra, csak a maguk hasznát keresik, csak a saját malmukra hajtják a vizet, és különös felháborodással veszik tudomásul, ha szándékaik hasonlóan gondolkodó társaik merev szándékaiba ütköznek.

Ilyenkor egyik a másikának fölébe kívánna kerekedni, azzal érvelnek, mint nevetséges egymást utánzó tükörfigurák, hogy saját érdekük előbbre való a másikénál, és aki ezt nem látja be, és nem paríroz, az intoleráns, és mint ilyen, természetes, hogy kirekesztendő, ütni való, ölni való.

Egy ilyen holtpontról a vitás feleket nem mozdíthatja el más, csak egy olyan látásmód, amely mindezeken felül áll. Ahhoz azonban, hogy ez az erő is érvényre jusson sok furfangra van szükség.

Mint ahogy azt sajnos, vagy nem sajnos, mindennapi életünkben folyton folyvást tapasztaljuk. Az ezek miatt keletkező feszültségekre reményeink szerint jó levezetőül fog szolgálni az előadás.

Scapin furfangjai

Urházy Gábor László

Szereposztás:

Argante - Andics Tibor

Géronte - Bálint Péter

Octave - Barsi Márton m.v.

Leander - Mihály Péter

Zerbinette - Sztankay Orsolya

Jacinta - Kálóczi Orsolya

Scapin - Urházy Gábor László

Szilveszter - Bellus Attila

Nérine - Magyar Cecília

Carle - Zsíros Viktor

Rendező: NASZLADY ÉVA

A szabadság egyik formája, hogy nem ragaszkodsz a saját szerepkörödhöz az életben. Nem ragadsz bele a maszkba, mit rád erőltetnek, a személyiségbe, amit magadról összeraktál.

Több vagyok! - kattog a fejedben szüntelenül, ezért talán látszatra nagyképűen jössz-mész a helyzetek és álláspontok között.

Mindenkinek igaza van, és senkinek sincs igaza, és egyébként is semmi sem az, aminek látszik - ez a kulcsmondatod, és laza eleganciával játszod végig az életet. Nincs, aki megállítson, nincs, aki megfélemlítsen.

Félelem nélkül élsz - és ez nagy kegyelem. Ugyanakkor ijesztő és veszélyes dolog, különösen azok szemében, akik a félelemkeltés eszközével dolgoznak. Vigyázz, Scapin, a szabadság megbocsáthatatlan. Egyrészt kirekeszt a közösségből.

Hogy nem érdekel? Már anyád hasában underground voltál? Értem én... Nagyokat röhögsz mások butaságán, így kevered, úgy kevered, a végén összeáll a nagy puzzle - és te vagy az Alkotó... Fanfár és görögtűz, taps és virágeső... így kell élni! - mondod. Be kell, hogy valljam, néha irigylem a függetlenségedet.

És távol álljon tőlem, hogy kioktassalak, inkább csak kérdezem, nem gondoltál rá soha, hogy nem csak te kevered és osztod a kártyákat, hanem van egy nagyobb meccs, amiben te is csak egy apócska részlet vagy az egészben, egy darabja vagy a puzzle-nak? Félreértesz, ez nem fenyegetés.

Tudom, hogy színház az egész...

Ne légy nagyképű, ezt nem találtad ki. Én csak azt akartam mondani, hogy néha úgy megy le a függöny, hogy nem jöhetsz vissza meghajolni...

Scapin, hallod, Scapin, még nem fejeztem be...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.