Csákányi Eszter Garcia Lorca művében

Musical MÜPÁ-ban: Bernarda Alba háza

Federico Garcia Lorca Bernarda Alba háza című színművének Michael John LaChiusa-féle musical változata látható január 20-án, 21-én és 22-én a Művészetek Palotájában.

2011.01.20 18:40mupa.hu/

Federico Garcia Lorca utolsó színpadi műve volt az 1936-os keltezésű Bernarda Alba háza. Két hónappal kivégzése előtt fejezte be, de csak 1945-ben mutatták be. Alcíméül Lorca azt választotta: „dráma spanyol falusi nőkről”.

Egy andalúziai ház lakói a szereplők, a hatvan éves Bernarda Alba, aki férje halálakor kijelenti: a gyász ideje alatt lányai semmit sem tehetnek az ő tudta és beleegyezése nélkül. Az öt lány, a velük élő szolgáló, Poncia, és Bernarda anyja, Maria Josefa zárt világban vegetál, amelyben az elfojtások, a nyomasztó titkok, a vágyakozás és a megalkuvás az úr – mégis minden cselekedetet és gondolatot a férfiak, illetve hiányuk határoz meg.

A most negyvenes éveiben járó Michael John LaChiusa a zenés színpad szerzőinek új, progresszív generációjához sorolható, művei nem az andalító, populáris musical-irányzatot követik, zeneileg összetettebbek, sokféle hatást mutatnak a világzenétől a jazzen át a klasszikus muzsikáig. LaChiusát többször jelölték Tony-díjra a Marie Christine, a The Wild Party és az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája című darabjaiért.

A Schnitzler Körtáncából írt Hello Again! című művét néhány évvel ezelőtt Böhm György rendezésében játszotta sikerrel az Operettszínház társulata. Bernarda Alba történetéből 2006-ban írt zenés színdarabot, mely a táncdráma, a szcenírozott koncert és a színi előadás keverékeként mutatkozott be New Yorkban, a Lincoln Centerben.

A spanyol zene és elsősorban a flamenco elemeit használó mű izgalmas csemege a zenés színház kínálatában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.