A Nemzeti Színház és a MÜPA közös bemutatója

Ármány és szerelem zenés díszletek között

Közös bemutatót tart pénteken a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája a Fesztivál Színházban; Schiller Ármány és szerelem című drámája Alföldi Róbert rendezésében, különleges formában kerül színre, az előadás díszletét ugyanis emberek, az Óbudai Danubia Zenekar tagjai alkotják.

2009.10.26 18:10MTI

A romantikus dráma a német irodalom egyik legnépszerűbb alkotása, hősei, Ferdinánd és Lujza szerelmének története Shakespeare Rómeó és Júliájának tragédiáját idézi. A Nemzeti Színház és a Müpa közös produkciójában a szerelmespárt Makranczi Zalán és Bánfalvi Eszter alakítja. Ellenségüket, Lady Milfordot - Bajor Gizi egykori legendás szerepét - Básti Juli kelti életre. A díszletet azonban ezúttal a darabban felcsendülő dallamokat előadó zenészek alkotják. 

Mint azt Ladányi Edit, az Óbudai Danubia Zenekar tagja a hétfői próbák között az MTI-nek elmondta, az együttes muzsikusai végig a színpadon ülnek, állnak, néha mozognak, a zenekari árok, amely amúgy is kicsi lenne számukra, fedve lesz. A zenészek nem lesznek kosztümben, a saját koncertruhájukat viselik majd. Hozzátette: elég sok zenei részlet szerepel az előadásban, ők kísérik azt a három betétdalt is, amelyet a fiatal zeneszerző generáció egyik kiemelkedő tehetsége, Bella Máté komponált. 

Más zenei részleteket ők ajánlottak Alföldi Róbert számára - mutatott rá Ladányi Edit, megjegyezve: mint romantikus kortárs Mendelssohn jött főként szóba, de a rendező választott Haydn-idézeteket is. Ladányi Edit felidézte, hogy az Óbudai Danubia Zenekar szerepelt már filmen is, a Mendelssohn-kortárs Robert Schumann zeneszerző és Clara Wieck zongoraművész viszontagságos szerelmét és házasságát feldolgozó, Clara című alkotásban. Ladányi Edit szerint azonban elsősorban az motiválhatta Alföldi Róbert választását, hogy ők fiatal muzsikusok, könnyen alkalmazkodnak, lendületesek. 

A zenekar mind a hat Fesztivál Színházbeli előadáson játszik, és már készülnek a Nemzeti Színházbeli előadásokra is, hiszen februártól ott láthatja majd a produkciót a közönség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.