Both Miklós remekeit hallgathatjuk

Megzenésített Radnóti-versek a MÜPA-ban

A magyar etno-rock legvirtuózabb gitárosa, Both Miklós Radnóti Miklós verseire írt hanganyagát hallhatja élőben pénteken a Művészetek Palotája (Müpa) közönsége; a gitárost állandó zenekara, a Napra kíséri a fellépésen.

2009.10.01 09:57MTI

Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából, a Hangzó Helikon-sorozat 19. kiadványaként áprilisban jelent meg a Napra és a Barbaro együttesből ismert Both Miklós versfeldolgozásokat tartalmazó albuma.

"Egy ilyen koncertre a felkészülés teljesen más, mint egy átlagos fellépésre, hiszen a Müpában zenélni más minőséget jelent, sok mindent meg tudunk valósítani, amit máshol nem. Krámli Kinga mellett például három plusz énekesnőnk lesz, akik kórusként kísérik a Radnóti-anyagot. A korábban a videoklipünket elkészítő Kovács Sebő jóvoltából lesz vetítés és várhatóan egy dramaturg is közre fog működni, aki Radnóti életéből fog felolvasni" - mondta Both Miklós korábban az MTI-nek.

A gitáros-énekes kitért arra, hogy bölcsészként végzett, így Radnótit elég jól ismeri, de a verseket ezúttal egészen más kontextusban, a megzenésítési lehetőséget kutatva kellett vizsgálnia.

"Felfedeztem több olyan, kevésbé ismert verset, amelyet olvasva azonnal beindult valami bennem. Az volt az érzésem, hogy Radnóti nagyon közeli barátom, akinek a szövegeire zenét írok" - fogalmazott Both Miklós.

Az albumon a Tajtékos ég és a Hetedik ecloga mellett szerepel többek között az Este a hegyek között, A bujdosó, a Hasonlatok, a Téli napsütés és az Éjszaka című Radnóti-versből született dal. Both Miklós arról is beszélt, hogy a lemezen Radnóti szerelmi, halállal kapcsolatos és természetleíró költészete is jelen van.

Kitért arra, hogy az etnóhoz, a népzenéhez kapcsolódó zenei tevékenysége csak alapszinten érződik a dalokon, annak ellenére, hogy a szerzeményeket az általa vezetett Napra együttes játszotta fel. Mint fogalmazott, úgy érzi, egy korábban számára is szinte ismeretlen zenei világot, progresszív rockos hangzást sikerült elérnie.

"A Radnóti-lemez megváltoztatta az életemet" - fogalmazott korábban Both Miklós, aki zenei pályafutása során a Vágtázó Halottkémekben is megfordult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.