Az előadáson képzőművészeti tárlat is nyílik

Radnóti-művek versszínházas formában a VAM Design-ban

Különleges élményben lehet részük azoknak a látogatóknak, akik november 14-én este ellátogatnak a VAM Design Centerbe, hiszen nem csupán hallhatják a fiatalon elhunyt költőóriás örökbecsű költeményeit - és ezen keresztül életútját is - versszínházas formában Turek Miklós előadásában, hanem Nágel Kornél fiatal képzőművész színes grafikai nyomatait és fametszeteit is láthatják.

2008.10.29 21:00ma.hu

Vers, színház, kiállítás ez egyben, láthatunk, hallhatunk és befogadhatunk minden formában és ameddig csak bírunk.

A televízióból csak Zoltánként, egy bank reklámarcaként és az aranyszájú Emese állandó partnereként ismert Turek Miklós most igazi színésznagyságokat megszégyenítő kifinomultsággal vezeti be a költészet szerelmeseit a „radnótiság” hangzó élményébe, ahogyan tette ezt előző versszínházi bemutatkozása alkalmával is, amikor Faludy György versein keresztül elevenítette fel a nemrég elhunyt költő életét, amit a versszínházi estéken állandó alkotótársa, Nágel Kornél „Oly korban éltem én e földön...” címmel kiállított, a Bori notesz ihlette alkotásai kivételesen eredeti módon gazdagított.

Ők ketten már megjárták az Újvilágot is, hiszen Kanadában nagyon nagy sikerrel mutatkoztak be Faludy és Radnóti estjeikkel, példát mutatva a magyar közönségnek a költészet szeretetéről és művészi elhívatottságról. Vizuális művészet, teátrum és poétika egyesül ebben a rendhagyó kísérletben, amely méltán érdemli ki a szakavatott közönség érdeklődését, ám azoknak is különleges élményeket tartogat, akik eddig meggyőződéses költészetundorral utasítottak el minden hasonló próbálkozást.

Szívnek, szellemnek és léleknek egyaránt felüdülés a művészi formáknak eme tobzódása, ami, ha magányosan somfordálunk el az előadásra, felüdít, ha barátainkkal, családunkkal választjuk ezt a péntek esti műélvezetet, felemel és átlelkesít. Írni, játszani vagy éppen rajzolni vágyunk, s ez a versszínház és képzőművészet eme találkozásának nem titkolt célja: egyrészt testközelbe hozni a tankönyvízűvé vált költőinket, mindennapjaink részévé tenni őket, másrészt pedig kísérletezni ezekkel az eltérő művészi kifejezésmódokkal, megmutatni, mennyire más is a vers, ha hangzik, ha elhangzik, sőt, ha látvány is kapcsolódik hozzá.

A versszínház egyik kulcsszava – a számos művészeti forma ellenére – az egyszerűség, hiszen nem gigantikus kelléktárral és pazar díszletekkel tereli el a nézők-hallgatók figyelmét, hanem valóban, két bőröndbe belefér mindaz, amivel a művészek érkeznek: feltűnik egy-egy zakó, néhol egy növény, talán pár kötet, akad szemüveg is és boros flaska, ha a helyzet úgy kívánja.

Egyszerűség és mívesség minden szinten – játszani, érezni, hallgatni-hallani és persze látni tanít a versszínház, együtt vagy külön-külön, hiszen ki tudja, kivel ismerkedik meg az ember egy ilyen mini-összművészeti estén.

A versszínházi este Radnóti Miklóssal, Turek Mikóssal és Nágel Kornéllal november 14-én este 20 órától várja a látogatókat a VAM Design Centerben, a Király utca 26 szám alatt. További információk a www.vamdesign.hu oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.