100 éve született a költő

Vitték a Radnóti verseket

Leginkább a Radnóti Miklós köteteknek volt keletje a Nyugat Antikvárium péntek esti aukcióján. A száz éve született költőre emlékezve ugyanis külön blokkot állított össze az antikvárium, s a kilenc, ritka, elsőkiadású, dedikált kötettel fel is keltették a gyűjtők érdeklődését.

2009.05.09 15:57MTI

A legtöbbet, 160 ezer forintot a Járkálj csak, halálraítélt! verseskötetért fizettek. Ezt a Radnóti pályájának fordulópontjaként emlegetett válogatást a Nyugat jelentette meg 1936-ban.

A kötet elsőkiadású, és aláírt példány. A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma által 1933-ban közreadott Lábadozó szél az alig huszonnégy éves költő új verseit tartalmazza. A Dóczi György linómetszetével illusztrált, Goda Gábor írónak dedikált füzet 140 ezer forinton ért célba. Kaffka Margit művészi fejlődése címmel jelent meg 1934-ben, Szegeden, a szerző diplomamunkája, amit Radnóczi néven jegyzett. A ritkán fellelhető doktori értekezést 95 ezer forintra licitálták.

Az S. Szőnyi Lajos linómetszeteivel illusztrált, Ének a négerről, aki a városba ment című kötetért 65 ezer forintot adtak. Míg az Újhold, amelyet Buday György fametszetei díszítenek, 36 ezer forintra kúszott. A százezer forintot még egy tétel haladta meg, Az állatok világa, Alfred Brehm tizennyolc kötetes munkájának magyar vonatkozásokkal kiegészített, 1923-33-as kiadása 120 ezer forintot ért meg valakinek.

Megadták az 50 ezer forintot Chyzer Kornél kétkötetes Magyarország pókjai című 1891-ben megjelent művéért. Buzinkai György, debreceni városi orvos, két holland prédikációt fordított magyarra, s jelentetett meg Az elveszett bűnös címmel 1735-ben, Amszterdamban. A hozzákötött két teológiai művel együtt 75 ezer forintért került egy gyűjtőhöz. Egy rendkívül ritka, huszonöt lapos reklám kártyajáték a Franck kávépótló gyártóitól 37 ezer forintért kelt el.

Az 1894. április 1-jére, Kossuth Lajos temetésére szóló tribün jegy 2,5 ezer forintról 22 ezerre kilencszerezte kikiáltási árát. Az Ady-dokumentumok könyve Bratislava-Pozsony jelzettel 1937-ből, 5 ezerről 20 ezerig ment. A Balaton éghajlata, az Országos Meteorológiai Szolgálat 1974-es hivatalos kiadványa 4.5 millióról 16 millióig kúszott. Nem kértek sokat az Erdélyi Helikon próbakötetéért, az 1928-as első évfolyam első számáért. Pedig a folyóiratot olyan nevek jegyzik, mint Kisbán Miklós (Bánffy Miklós), Kós Károly és Áprily Lajos.

Nem csoda, hogy 25 ezer forinton, majd kilencszeres licitemelkedést ért meg. A Szép Ernő karcolatait tartalmazó Sok minden című kötetet 3,5 ezerről 20 ezerre, Hunyadi Sándor elbeszéléseit 6 ezerről 21 ezerre licitálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.