Sírjánál is rendeznek ceremóniát

Radnóti születésének 100. évfordulójára emlékeznek

Radnóti Miklós születésének századik évfordulójára emlékeznek ma szerte Magyarországon és a határokon túl is.

2009.05.05 06:49MTI

Budapesten megkoszorúzzák többek között a költő XIII. kerületi szülőházán elhelyezett táblát, valamint megemlékezést tartanak sírjánál is, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

A XX. századi magyar líra meghatározó alakjára emlékeznek a kelet-szerbiai Borban is, ahol 1944-ben munkaszolgálatos volt, és ahol több megrázó verse is született. Az évfordulón a Heidenau táborban leleplezik a költő emléktábláját. Megidézik Radnóti emlékét Abdán is, élete utolsó állomásán, ahol a bori lágerből gyalogmenetben hajtott, már járóképtelen költőt 1944. november 9-én a keretlegények agyonlőtték. 

Radnóti Miklósra számos helyen irodalmi esttel, versmondással, színházi előadással is emlékeznek, a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol kiállítás is látható az évfordulóhoz kapcsolódva, ma este beszélgetéssel, versfelolvasással, zenével és tárlatvezetéssel egybekötött Radnóti Virrasztásra várják a közönséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.