Új kulturális funkciókat kaphatnak

Nem szűnik meg a budapesti artmozi-hálózat

A főváros ebben az évben a budapesti artmozi-hálózatra koncentrál, így a többi művészmozi nehéz helyzetbe kerülhet a támogatások szüneteltetése miatt

2011.01.20 09:30MTI

Nem szűnik meg a budapesti artmozi-hálózat, de a főváros idén csak saját filmszínházainak fenntartását tudja vállalni.

Több teátrum új kulturális funkciót kaphat, míg a művészeti intézmény-összevonások koncepciója kidolgozás alatt áll – mondta a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

Csomós Miklós közlése szerint a Fővárosi Önkormányzat 2011-es költségvetési koncepciója 14,6 milliárd forintot szán a kulturális területnek, ez az összeg azonban a büdzsé márciusi végszavazásáig még változhat. Mint mondta, alaptalanok azok a félelmek, melyek szerint megszűnik a budapesti artmozi-hálózat.

Arról van szó, hogy a főváros az általa működtetett mozikra (a Puskin, a Művész, a Toldi és az Odeon-Lloyd artmozik, illetve a Corvin Budapest Filmpalota) kíván koncentrálni. Az azonban elképzelhető, hogy a nem fővárosi fenntartású artmozik (a Cirko-Gejzír, a KINO, a Tabán, az Európa, a Vörösmarty) közül egyesek az állami támogatások szüneteltetése miatt nehéz helyzetbe kerülnek, és nem tudnak tovább működni.

Balassa Péter, a Budapesti Artmozi Egyesület alelnöke korábban elmondta: a fővárosi artmozi-hálózat először 2009-ben kapott támogatást a fővárostól, akkor 50 millió, majd tavaly 80 millió forintot; ez termenként 3-6 millió forint közötti éves összeget jelentett.

"Pluszforrásokat nem tudunk adni az artmoziknak. Jelen pillanatban az új menedzsment olyan terveket készít, amelyekkel a főváros által üzemeltetett mozik üzemeltetését fogja biztosítani. Ez egy minimális program, minden ami ezen felül van, annak örülni kell. Ha nincsen állami támogatás, akkor nem tudunk önkormányzati pénzeket adni"
- mutatott rá Csomós Miklós, kiemelve, hogy Port Ferenc, a Budapest Film Zrt. korábbi vezérigazgatója után nem maradt egy fillér sem a kasszában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.