Helyszín a Régi Zeneakadémia

Különleges koncert az EU-elnökségi vendégeknek

Az intézmény rektora a koncert előtt elmondta, milyen liszti örökséget hordoz a mai, a 135 éves Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

2011.01.07 11:30MTI

Koncert keretében mutatta be csütörtökön este a Régi Zeneakadémián az EU-elnökség átvételére érkezett vendégeknek - köztük Yves Leterm megbízott belga miniszterelnöknek és Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek - Liszt Ferenc Zeneakadémiáját Batta András, a zeneszerző nevét viselő zeneművészeti egyetem rektora.

Batta András részletezte, milyen liszti örökséget hordoz a mai, a 135 éves Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A mostani tanárok szinte mindegyike visszavezetheti mesterei sorát az alapító atyákhoz, Liszthez és Erkelhez, akik az esti koncertnek helyet adó Régi Zeneakadémián nemcsak tanítottak, hanem laktak is.

Bemutatta, hogy az EU-s támogatással 40 millió euróból megújuló Liszt Ferenc téri épület nemcsak rekonstrukción megy át, hanem a Wesselényi utcai oktatási központtal együtt olyan technológiai fejlesztést valósít meg, amely méltán kapta a zenei felsőoktatás megújuló Európa központja elnevezést.

A koncerten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal tehetségei mutatkoztak be, akikkel a mestereik ma is olyan szenvedéllyel foglalkoznak, olyan személyre szóló nevelésben részesítik őket, mint Liszt Ferenc, Mihalovits Ödön, Thomán István, később Bartók Béla, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán idején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.