Búcsúzik a Zeneakadémia nagyorgonája

Varnus Xaver búcsúztatja az orgonát!

Az 1875-ben alapított Zeneakadémia szecessziós épületét Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1904 és1907 között építették. Az erőteljes homlokzat hatalmas, 9000 négyzetméteres épületet takar.

2009.09.11 16:10ma.hu

Az előcsarnok tompított világítása is a szentélyek hangulatát idézi. A Nagyterem a korai magyar vasbeton építészet műremeke. Méretei az építkezés idején műszaki csodának számítottak: 25 méter hosszú, 23 méter széles, 16 méter magas.

A több mint 1200 hallgatót befogadó Nagyterem ma is Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme.A Nagyterem orgonáját - ami az ország első koncertorgonája volt - a német Voit und Söhne gyár készítette. A hangszer 1965-ig működött.

1967-ben teljesen új orgonát kapott az intézmény, amelynek építője a ludwigsburgi Walcker orgonagyár volt. Mielőtt a Zeneakadémia megkezdheti a közel 10 milliárd forint európai uniós forrásból és több mint egy milliárd forint önrészből finanszírozott, régóta esedékes, és sok esztendeig tartó felújítását, a hangszer legismertebb virtuóza, Varnus Xaver szólaltatja meg utolsóként a híres nagyorgonát.

Az október 9-én, pénteken este fél 8-kor kezdődő hangverseny műsora is különleges lesz: a nagy Johann Sebastian Bach és a zenetörténet legnagyobb komponistáinak egy-egy művét adja majd elő az orgonaművész és a Talamba Ütőegyüttes – jazz-feldolgozásban.

A hangverseny műsor-összeállításáról így nyilatkozott Varnus Xaver:

- „Amikor a Zeneakadémia épületét megépítették, a muzsikusok számára a jazz még tiltott műfajnak számított. Ha egy akkori növendék jazzt játszott volna, az elnök bizonyára vasvillával kergeti ki az épületből. Az idők és a stílusok változását semmi sem érzékelteti jobban, minthogy ma már jazz-tanszaka is van a Zeneakadémiának, és nem vitás, hogy néhány évtized múlva a Queen vagy a Beatles is mindennapi és megszokott műfaja lesz majd a történelmi falaknak. A nagy Bach mellett olyan zeneszerzők-óriások műveit is átdolgoztuk jazz-stílusban e hangversenyre, akik valaha ezek között a falak között koncerteztek. És mi sem természetesebb, minthogy az utolsó mű, amely felcsendül majd lebontása előtt a legendás nagyorgonán, az Bach d-moll toccata és fúgája lesz. Megható és felemelő jutalomjáték számomra, hogy én búcsúzhatok el el ettől az orgonától, amely a magyar zenetörténet aranykorának tanúja volt.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.