Fellép Jacques Loussier és triója is!

Videóval! Xaver 45 koncert világsztárral!

A Művészetek Palotájában soha nem lépett még fel olyan híres és legendákkal övezett jazz-világsztár, mint Jacques Loussier és triója, akik Varnus Xaver 45. születésnapi hangversenyének sztárvendégei 2009. április 29-én.

2009.04.22 19:25ma.hu
Loussier

A novemberben meghirdetett áprilisi hangversenyre – zenetörténetet írva – alig néhány óra alatt fogyott el az összes jegy. 

A két művész ezért elhatározta, hogy ugyanaznap, április 29-én délután 2 órakor is adnak egy közös hangversenyt a Művészetek Palotájában, gondolván a vidékiekre, akik a délutáni hangverseny után még akár tömegközlekedéssel is haza tudnak majd jutni otthonaikba.
 
„Igaz, hogy szerda délután az emberek általában dolgozni szoktak, de tegye szívére a kezét minden zenerajongó: kinek ne érne meg egy nap szabadságot, hogy először és vélhetően utoljára Budapesten élőben hallhassa a jazz egyik élő bálványát, Jacques Loussier-t?” – tette fel a kérdést Varnus Xaver. 

A műfajteremtő orgonavirtuóz és a világ legkeresettebb jazzmuzsikusának számító francia zongorista Bach legnagyobb műveit adják elő, mozaikszerűen illesztve össze az eredeti, bachi zenei szövetet, és az arra rögtönzött jazz-betéteket. Generációk nőttek fel a 2009-ben pontosan 50 esztendős Loussier Trió Bach-felvételein, hiszen 1959-es berobbanásuk forradalomnak számított a zenei világban. 

Johann Sebastian Bach megszentelt zenéjét soha korábban nem merték jazz-muzsikusok feldolgozni, és a Deccánál 1959-ben megjelent Loussier plays Bach lemez megdöbbentő mennyiségben, 30 millió példányban fogyott el. A most 75 esztendős Jacques Loussier olyan művészekkel adott közös koncerteket, mint Pink Floyd, Elton John vagy Sting, és ezidáig több mint 200 millió eladott lemezével ő Louis Armstrong óta a legnagyobb példányszámokat elérő jazz-muzsikus. 

2002-ben Jacques Loussier 10 millió dollárt nyert egy Eminemmel szembeni perben, amelyben bebizonyosodott, hogy a rapper „Kill You” című számának dallamát Loussier „Pulsion” című művéből lopta. 2000. július 28-án, Johann Sebastian Bach halálának 250-dik évfordulóján, Varnus Xaver híres temető-koncertjével egyidőben, Jacques Loussier és egy másik legenda, Bobby McFerrin 200 ezres tömeg előtt improvizált Bach zenéjére a lipcsei Tamás templom előtti téren, 20 méterre a szerző sírjától:

2009. április 29., 14 óra és 19 óra 
Művészetek Palotája

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.