Képzeletbeli zenetörténeti kirándulás

Orgonapárbajt rendez a Zeneakadémia

Orgonapárbajt rendez a Zeneakadémia: az egyetem orgona szakos növendékei tanáraik közreműködésével mérik össze tudásukat hétfőn a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - közölte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sajtóügynöksége csütörtökön az MTI-vel.

2009.04.16 13:11MTI

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonaművész tanárainak és orgona szakos hallgatóinak közös hangversenyén többek között Koloss István, Bach, Mendelssohn, Couperin és Messiaen művei csendülnek fel. Az Európát és évszázadokat átszelő izgalmas zenei utazáson Fazekas Gergely zenetörténész kalauzolja a közönséget. A Budapesttől Párizsig tartó képzeletbeli zenetörténeti kiránduláson a Zeneakadémia orgona tanszékének növendékei két csapatban mérik össze tudásukat.

A csapatok a Bécs-Velence-Versailles, illetve a Kismarton-Mühlhausen-Lipcse útvonalon "jutnak el" a francia fővárosba, az orgonairodalom legnagyobb alakjainak szellemét megidézve Bachtól Mendelssohnon át Franckig és Messiaenig. A "párbaj", amelynek során színre lép a tanszék valamennyi tanulója, tanáraik játékával veszi kezdetét: a megmérettetést Ruppert István indítja "Budapestről" Koloss István II. szonátájának III. tételével, végül pedig "Párizsban" Pálúr János és Fassang László közös improvizációja fogadja a versenyzőket.

A zeneakadémisták és mestereik estjének egyik érdekessége, hogy az orgona mobil játszóasztala ismét szerepet kap. Így a megszokottól eltérően a művészek nem a háttérben, hanem a közönség szeme előtt szólaltatják meg a Művészetek Palotája grandiózus hangszerét, amelynek megépítésében a Zeneakadémia orgonatanszékének nemzetközi hírű tanára, Fassang László szakértőként vett részt.

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a közleményben emlékeztetett arra, hogy a Művészetek Palotájával kötött, már négy évre visszatekintő együttműködésnek köszönhetően mutathatják meg tudásukat az orgona tanszék tehetséges hallgatói kiváló tanáraik vezetésével ezen a kivételes esten. A növendékek: Gajdos Imre, Harmath Dénes, Kocsis Anna, Mekis Péter, Monostori Ferenc, Pásztor Raymund Sándor, Somogyi Anna, Szabó Dávid, Szabó Kata, Tatai Dániel és Tóka Ágoston. A tanárok: Fassang László, Pálúr János és Ruppert István.

A koncertre a belépés ingyenes, azonban a szünetben és a koncert végén a Zeneakadémia Baráti Köre adományokat gyűjt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona tanszékének fejlesztéséhez, a hallgatók jobb képzési feltételeinek és gyakorlási lehetőségének megteremtésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.