2011-re újulhat meg az alma mater

Fesztivállal búcsúznak a Zeneakadémia épületétől

Különleges eseménysorozattal köszönnek el egy időre a Zeneakadémia tanárai, diákjai és tisztelői az egyetem rekonstrukció miatt bezáró Liszt Ferenc téri épületétől.

2009.10.12 15:51ma.hu

A november 3. és 9. között megrendezésre kerülő Da Capo 2011 – Épületbúcsúztató Fesztivál változatos műsoráról, izgalmas koncertjeiről és családi programjairól az egyetem munkatársai hétfőn sajtótájékoztatón számoltak be. Az eseményen bejelentették a Liszt Akadémia Zenekara és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar között a közelmúltban létrejött megállapodást is, amely a zeneakadémisták diploma utáni boldogulását segíti majd.

A Zeneakadémia idén ősszel mindenkit vendégül lát, aki közelebbről is meg szeretné ismerni a komolyzene hazai fellegvárában folyó oktatást, el kívánja lesni a zenészképzés műhelytitkait vagy csak kedvet érez ahhoz, hogy az egyetem növendékeivel és tanáraival együtt ünnepelje az akadémia megújulását. A kamarakoncertek és zenekari hangversenyek mellett az intézmény a fesztivál ideje alatt számos érdekességgel szolgál: az érdeklődők például bepillantást nyerhetnek az egyetem életének mindennapjaiba, vagy vezetett túrákon tekinthetik meg az épület nagyközönség elől máskor elzárt részeit.

A hétvégén különleges koncertek várják a fesztivál közönségét. Pénteken éjjel tíz órától a jazz tanszék és virtuózai mutatkoznak be, szombat délelőtt a népzene tanszék tart rendhagyó épületbúcsúztatót, szombat éjjel pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi hírű orgonaművész tanárai, valamint a növendékek köszönnek el a Zeneakadémia nagyorgonájától. Batta András, a Zeneakadémia rektora a sajtótájékoztatón elmondta: „Hamarosan búcsút kell vennünk szeretett Liszt Ferenc téri épületünktől. A félév végén elköltözünk, hogy az akadémia a modern kor követelményeinek megfelelően születhessen újjá. A búcsúfesztivált azért szerveztük, hogy ezt a régóta várt átalakulást méltón megünnepeljük és örömünket a zeneszerető közönséggel is megoszthassuk. A felújítás alatti átmeneti időszakban változatlanul jelen leszünk a pesti koncertéletben, folytatjuk a felsőfokú zeneoktatás reformja érdekében végzett munkánkat és tovább építjük hazai és nemzetközi kapcsolatainkat is.”

A Zeneakadémia fontos célja, hogy hallgatóit felkészítse az egyetem kapuin kívüli életre is, ezért a szólisták oktatása ze a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral való egyedülálló együttműködés is, amely egyfajta mesterképzést jelemellett nagy hangsúlyt kíván fektetni a zenekari muzsikusok képzésére. Ennek résnt majd a zenekari oktatásban.

A megállapodásról Batta András rektor és Kocsis Zoltán főzeneigazgató számoltak be. Batta András szerint: „A diákok egy élvonalbeli zenekar tapasztalt művészei mellett tanulhatnak majd és megismerkedhetnek egy profi együttes belső működésével, ezáltal zenekari viselkedési kultúrára, rutinra, fegyelemre tehetnek szert. Ezért is ünnep számunkra a Beethoven-szimfóniák előadásának közös projektje a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.” A Zeneakadémia a fesztivál ideje alatt esténként exkluzív hangversenyeket rendez, amelyeken az egyetem neves művésztanárai, valamint egykori oktatói és hallgatói lépnek fel.

A koncertek sorát november 3-án Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás szonátaestje nyitja, november 4-én Várjon Dénes és partnerei adnak kamarakoncertet. November 5-én Dráfi Kálmán Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással tiszteleg Fischer Annie és Cziffra György művészete előtt. Péntek este Klukon Edit és Ránki Dezső, szombaton pedig Nagy Péter adnak zongorahangversenyt. Vasárnap a Zeneakadémiára látogatóknak nem mindennapi élményben lehet része: a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével és Liszt Akadémia hallgatóinak közreműködésével egy napon, három egymást követő koncerten játsszák el Beethoven összes szimfóniáját. Hétfőn Szokolay Balázs és kamarapartnerei Haydn és Mendelssohn emlékesttel zárják a búcsúfesztivál nagytermi programsorozatát.

Szombaton és vasárnap nyílt napokat is tartanak a felújítás előtt álló épületben, a látogatókat a zenetudományi tanszék hallgatói kalauzolják a színfalak mögött, emellett bensőséges koncerteken, nyilvános próbákon ismerkedhetünk meg a Zeneakadémia tanszékeivel, zenekarával és tehetséges növendékeivel.

A „Liszt Ferenc Zeneakadémiája – az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” elnevezésű nagyszabású projekt látványterveit, a műemlék épület történetét és a rekonstrukció részleteit pedig a fesztivál teljes ideje alatt kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők. És hogy a felnőttek nyugodtan élvezhessék a koncerteket, kiállításokat, az egyetem munkatársai és hallgatói zeneovit nyitnak a gyerekek számára.

A „Lisztkukacok Akadémiáján” a kicsiket játékos foglalkozásokon vezetik be a zene világába, zenei kincsvadászat vár rájuk és persze előttük sem maradhatnak rejtve az épület titkai, hogy a Zeneakadémián hol is rejtőzik például a zene szelleme.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.