Fellép a Makám & Kolinda

Újra koncertezik a magyar világzene megalapítója

A magyar világzene megalapítója, a legendás Makám & Kolinda tagjai 1984 óta először játszanak újra együtt december 22-én a Millenáris Tátrumban.

2010.12.21 15:50ma.hu

A Makám & Kolinda a világzene hazai követeként 1980 és 1984 között működött. Zenei elődei a Kolinda és a C.S.Ö. (Creatív Stúdió Öt) együttesek voltak.

Míg a Kolindából Dabasi Péter kompozícióin és népdal-feldolgozásain keresztül a Kárpát-medence zeneiségét hozták, addig a C.S.Ö. improvizatív kamarazenéjéből, Krulik Zoltán szerzeményeiből a kortárs-jazz és az észak-indiai klasszikus zene hatása tükröződött.

Rövid, négyéves fennállásuk alatt a Makám & Kolinda a legnagyobb világzenei fesztiválok sztárzenekaraként járta be a világot, a 80-as években elsőként adtak ki Hollandiában lemezeket (Makám & Kolinda, Ont the Way – Munich Records/Holland).

A zenekar szétválása után mind a Kolinda, mind a Makám önálló úton járva ért el jelentős sikereket a nemzetközi „worldmusic” színpadokon – Párizstól Moszkváig, Koppenhágától Belgrádig, Kanadától Indiáig.

A 30 éves jubileumi koncerten – 26 év után – újra felcsendülnek a négyéves korszak művei, de ízelítőt kapunk a Kolinda és a Makám saját világából, legújabb dalaiból is.

Zolnay Pál több filmjében is szerepeltek, többek között Illyés Kinga Lírai oratórium (Szilágyi Domokos verseiből) c. estjén, valamint Szőke Szabolcs Embernek fia c. előadásán, melyeket az MTV rögzített.

A zenekar szétválása után mind a Kolinda, mind a Makám önálló úton járva jelentős sikereket ért el a nemzetközi world-music színpadokon – Párizstól Moszkváig, Koppenhágától Belgrádig, Kanadától Indiáig –, s mintegy harminc, többszörös arany és gyémánt lemezt készítettek francia, holland, német és hazai kiadók gondozásában.

A 30 éves jubileumi koncerten újra felcsendülnek a négy éves korszak legemlékezetesebb számai, de ízelítőt kapunk a Kolinda és a Makám saját világából és legújabb dalaiból – meglepetésekkel fűszerezve.

Makám & Kolinda:

Dabasi Péter – mandolinchello, ének, zeneszerző (Vízöntő, Orfeo, Kolinda, M&K)
Szirtes Edina „Mókus” – ének, hegedű ( Fabula Rasa, Kováts Kriszta Project, Nomada)
Krulik Zoltán – gitár, ének, zeneszerző ( C.S.Ö., Creativ Studio Öt, M&K, Makám, RobinZon KruZo)
Juhász Endre – oboa, szaxofon, ney ( C.S.Ö., M&K, Makám, Arasinda, Battuta, Trio Hangist)
Szőke Szabolcs – gadulka, mbira, sanza (Studio K, Orfeo, Kolinda, M&K, Makám, Tin Tin, Hólyagcirkusz, Ektár)
Földes Gábor – nagybőgő, basszusgitár (Fabula Rasa, Jeff Porcaro Emlékzenekar, Crystal)
Gyulai Csaba – ütőhangszerek ( AT, Makám, Kolinda, Arasinda, Trio Hangist, Trio Calamona)

Vendégek:

Bognár Szilvia – ének (Anima Sound System, Makám, Sebő együttes, BSZ zenekara)
Kováts Dóra – furulya, ének (Kolinda)
Szalai Péter -tabla, ütőhangszerek (C.S.Ö., Calcutta trió, Makám, Tin Tin, Mitsoura Zenekar)
Mizsei Zoltán – keyboards ( AT, Makám, Lovász Irén zenekara, Rutkai Bori Zenekara)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.