Az ép látásúak is megismerhetik

Tapintható képzőművészeti alkotásokból nyílik kiállítás

A tárlaton a budapesti Kézzelfogható Alapítvány művészeinek munkáit a látássérültekhez hasonló módon ép látásúak is megismerhetik .

2010.11.09 10:00MTI

Tapintható képzőművészeti alkotásokból nyílik kiállítás szerdán Szekszárdon, a tárlaton a budapesti Kézzelfogható Alapítvány művészeinek munkáit a látássérültekhez hasonló módon ép látásúak is megismerhetik.

A Tolna Megyei Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány székházában szombatig nyitva tartó, Láthatatlan kultúra című kiállításon húsz tapintható festmény, fafaragás, kisplasztika várja az érdeklődőket, a látássérült és látó alkotókat tömörítő fővárosi művészcsoport mellett egy pirogránit szoborral Fusz György szekszárdi szobrászművész is bemutatkozik.

A tárlatot a látás hónapja dél-dunántúli programjainak zárásaként rendezi meg a Ki-látás Közhasznú Alapítvány, a Kézzelfogható Alapítvány és bátaszéki Láncszem látássérültek egyesülete.

Vozár Pál, a Ki-látás alapítvány projektmenedzsere az MTI-nek elmondta: a szervezet korábban Kaposváron rendezett hasonló kiállítást, a szekszárdi tárlat ahhoz képest annyiban új, hogy a látássérült embereket az alapítvány munkatársai segítik a művek értelmezésében azzal, hogy vezeti a kezüket az alkotásokon.

A látássérült emberek megértését is segítő program keretében az ép látogatók takaró szemüveggel - a sérültekhez hasonló módon - ismerhetik meg a plasztikákat és festményeket; a kiállításra iskolás csoportokat is várnak.

A Kézzelfogható Alapítvány ez év májusában Budapesten, a Nádor-teremben rendezett egynapos, tapintható tárlatot üveg, kerámia, textil tárgyakból, szobrokból és illatos képekből.

Vozár Pál ezzel kapcsolatban megjegyezte: a fővárosban kulturális téren is több lehetősége van a látássérülteknek, mint vidéken; Szekszárdon például eddig nem volt lehetőségük arra, hogy hasonló művészeti élményben részesüljenek.

A tárlat megnyitóját borkóstoló és a Szekszárdi Gitárkvartett játéka színesíti, majd a kiállító művészek beszélnek a közönségnek az alkotások keletkezéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.