Kiállítás Julia Margaret Cameron képeiből

A viktoriánus Anglia sztárfotósa

Legjobban szeretett nővéremnek, Miának: fotográfiai album címmel a pittsburghi Frick Art & Historical Centerben nyílt kiállítás a 19. század egyik legjobb fotósának, Julia Margaret Cameron képeiből.

2010.10.28 08:45mult-kor.hu

Cameron meglehetősen későn, 48 évesen kapta meg élete első fényképezőgépét, amely ezt követően személyes művészeti médiumává, elsőszámú kifejezőeszközévé vált.

A testvérével közösen megálmodott majd kivitelezett Mia-album hetven felvételt tartalmaz, amelyben családtagok, barátok és szomszédok portréja található meg. A képek Cameron egyéni látásmódját tükrözik: a valóságot az ideálissal, a hétköznapit pedig az allegorikussal vegyíti – az egyik ilyen jellegű képen Mia lánya, Julia Jackson, az író Virginia Woolf édesanyja látható.

A tipikus családi felvételeken túl a gyűjteményben olyan szellemi nagyságok is életre kelnek, mint az író Alfred Tennyson, vagy a preraffaelita festő, William Holman Hunt, de az albumban más művészek is képviselik magukat, köztük a fotográfia egyik nagy úttörője, a brit Oscar Gustave Rejlander (1813–1875).

„Megtiszteltetés a Frick-nek, hogy a fényképezés egyik legkorábbi mesterének képeiből állíthat ki. A kiállítás és az aköré szerveződő programok segítségével a fotográfia fejlődésének korai szakaszába szeretnénk elkalauzolni látogatóinkat” – mondta az intézet igazgatója, Bill Bodine.

A Kalkuttában született Cameron csak 1848-ban, nálánál húsz évvel idősebb férjével együtt tért vissza Angliába, a csendes Wight-szigetre.

Nem tudni pontosan, hogy a művésznő mikor kezdett el érdeklődni a fotográfia iránt, de az biztos, hogy élete első kameráját testvérétől, 1863 karácsonyán kapta. Cameron házuk egyik külső épületét laborrá alakítva kezdett dolgozni.

Üvegnegatívos eljárás, hosszú expozíciók és a lágy fókuszálás jellemezte munkásságát, amely tizenegy év elteltével, családjának pénzügyi megpróbáltatásai miatt 1875-ben váratlanul vége szakadt. Férjével együtt Ceylonra költözött (a mai Sri Lanka), itt érte utol a halál, 63 éves korában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.