Olasz fotós nyerte a fődíjat

Megérkeztek hazánkba a World Press Photo legjobbjai

Olasz fotós nyerte a fődíjat, Pietro Masturzo képén egy iráni nő látható, aki esténként családi házuk tetejéről kiáltja a távolba panaszait.

2010.10.01 14:15MTI

Az olasz származású Pietro Masturzo egyik fotóját talált a zsűri az Idei World Press Photo kiállításra beküldott felvételek közül a legjobbnak.

Pietro Masturzo képe Iránban készült, ahol a 2009-es elnökválasztás meglehetően vitás eredménnyel zárult.

Masturzo képén egy asszony látható, aki az elcsalt voksolás miatti csalódottságát úgy fejezte ki, hogy esténként feljár családi házuk tetejére és a távolba üvölti panaszait, majd kormányellenes jelszavakat kiabál.

Turistaként mentem Iránba, nem mint egy magazin vagy újság fotósa. Szándékosan nem kértem újságíró vízumot, mert tudtam, hogy egy ilyen okmánnyal lépten-nyomon megállítottak volna ellenőrzés céljából – nyilatkozta a World Press Photo idei győztese.

Majd hozzátette: emellett azért is választottam a turista vízumot, mert ezáltal könnyebb volt kapcsolatot kialakítanom az emberekkel, ami rendkívül fontos számomra, hiszen így több színes történetet ismerhetek meg az irániak mindennapjairól.

Fényképészeti stílusáról az olasz fotós elárulta: szándékosan nem használ olyan eszközöket, melyeken egyértelműen felismerhető egy emberi arc vagy a pontos helyszín.

A szituáció atmoszféráját szeretem megragadni és megörökíteni, azt szeretem, ha látszanak az érzéseim a képeken – mondta.

A zsűri 5 847 fotós 101 960 képe közül választotta ki a 63 nyertest, akik 23 országból adták le nevezéseiket. Októbertől hazánkban is látható a vándorló kiállítás, a Millenáris Parkban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.