Könnyebb lehet a választás!

Így válassz esküvői fotóst! Tippek!

Nem tudod, hol kezdj neki a fotós kereséséhez, vagy hogy mire figyelj a döntésnél? Íme néhány ötlet, melyek alapján könnyebb lehet a választás!

2010.09.01 08:00ma.hu

Esküvői fotós kereséshez a legnagyobb segítség az internet. Ha egy kereső programban beírod az esküvői fotózás címszót, számtalan találatot kaphatsz.

Néhány óra ráfordítással, rengeteg fotós képeit nézheted végig és eldöntheted, tetszik-e a stílusa, milyen páros képeket készít, hogyan örökíti meg a fontos és megismételhetetlen pillanatokat.

Érdemes kiválasztani 4-6 fotóst, akinek a legjobban tetszenek a munkái, majd kérj tőlük árajánlatot!

Fontos dolog, hogy pontosan írd meg a nagy nap időpontját, az igényeinket, elképzeléseiteket, kéréseiteket, hiszen ezek alapján kaphatod a legpontosabb árajánlatot.

Személyes találkozó

A következő feladat, ha megkaptuk az ajánlatokat, egy személyes találkozó kérése. Ne felejtsd el, hogy egy ismeretlen emberre akarjátok bízni életetek egyik legszebb, legmeghatározóbb napjának megörökítését. Meg kell ismernetek egy kicsit a személyiségét.

Látni kell, hogyan jelenik meg, hogyan mutatja be a munkáit, hogyan beszél. Ez mind lényeges lehet, hiszen órákat fogtok a együtt dolgozni és a közös munka eredménye maradandó lesz!

Munkadíj

A munkadíj kérdése igazán komoly probléma kör. Az első és legfontosabb dolog, gondoljátok végig, amikor 20 év múlva újra végig nézitek a képeket, a rántott húsra akarunk emlékezni a vacsoránál vagy újra át akarjátok élni azokat a pillanatokat, amiket aznap éreztetek!

Ne feltétlenül a legolcsóbb megoldást keressétek, inkább a képek domináljanak! Vannak akik olcsón vállalják a fotózást, de csak néző képeket adnak és rajtuk keresztül kell minden képet megszerezni és így végül sokkal többe kerülhet, mint ha fix díjban egyeznétek meg.

Vannak fotográfusok akik csomagokat árulnak. Így mindenki a pénztárcája és az igényei szerint választhat, a kínált szolgáltatások közül. Vannak akik napi- vagy óradíjat számolnak és olyanok is akik adott mennyiségű képet, adott összegért árulnak.

Mindig pontosan kérdezzetek rá ezekre a dolgokra, beszéljétek meg, hogy elkerülhetőek legyenek a későbbi félreértések és sértődések.

Extra szolgáltatások

Milyen extra szolgáltatásokat kaphatunk? Ilyen például a digitális nyomtatás. Léteznek olyan berendezések, amivel fotó minőségben néhány másodperc alatt nyomtathatunk 10x15 vagy 13x18 as méretű képeket.

Így a vendégeket meglephetjük akár a róluk készült emlékfotóval, vagy akár a páros képeink közül is adhatunk azonnal emlékbe. Itt kell még megemlíteni a vetítést is. Az vacsora alatt már nézegethetik a vendégek az addig készült képeket.

Az elkészült képekből készülhet fotókönyv, fotóalbum, zenei aláfestéssel készült slide show, készíthet a fotós honlapot vagy elhelyezheti egy olyan tárhelyen, ahol jelszó használatával a külföldön élő rokonokkal is megoszthatóak a képek.

A fotók

A legegyszerűbb megoldás, hogy megkapjátok a képeket a CD vagy a DVD. A hagyományos megoldáshoz sorolhatjuk még a különböző méretű papírképet. Manapság azonban a fotókönyv és a levilágított fotóalbum a legkeresettebb.

Mindkét megoldás teret enged a kreativitásnak, tetszőlegesen rendezhetőek el a képek, forgatható, feliratozható, térbe helyezhető minden fotó. Az áruk néhány 10ezer Ft-tól több 100ezer Ft-ig terjedhet, de egy jól elkészített könyv vagy album maradandó emlék!

Tények, tanácsok

2010-ben egy kisebb esküvő sem jön ki másfél millió forint alatt.

Nem a fotósnak kifizetett összeg határozza meg az esküvő összköltségvetését. Ne ez legyen az első tétel, amin spórolni szeretne! Aki így tett később kivétel nélkül megbánta!

120-150 ezer forinttól már lehet találni nagyszerű, nagy rutinnal rendelkező fotósokat. (kb. 8 óra rendelkezésre állást jelent)

Természetesen az ennél még rutinosabb, igazán kiváló fotósoktól elvárható minőség még magasabb.

A csalódás esélye a nullához közelít!

Ha nagyságrendileg meghatároztunk az árat, utána a stílust kell kiválasztani és azonnal leszűkült a keresési kör.

Szánjunk időt a keresgélésre, de legyen határozott elképzelésünk arról, hogy milyen képeket szeretnénk!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.