Fire and Fire

A Müpában találkozik a cigányzene és az feketemuzsika

Az október 17-i koncerten többek között a Budapest Bár három cigányzenésze és Szalóki Ági, Szakcsi Lakatos Béla és Mazz Swift hegedűvirtuóz-énekesnő és Valerie June énekes-bendzsós is fellép

2010.10.14 12:15ma.hu

A cigányzene és a fekete muzsika találkozik a Fire and Fire - Tüzet tűzzel című magyar-amerikai produkcióban, amelyet vasárnap mutatnak be a Művészetek Palotájában; a különlegesnek ígérkező koncerten tizenöten lesznek a színpadon.

A produkció az amerikai magyar kulturális évad (Extremely Hungary) záró rendezvényén, tavaly novemberben már látható-hallható volt, amikor a Budapest Bár három cigányzenésze afroamerikai előadókkal közösen lépett fel, a repertoár nagy része viszont szinte teljesen kicserélődött.

"Tavaly a műsor struktúrája alakult ki, kiderült, mely műfajok tudnak reagálni egymásra. Így jön egymásra a cigány hallgató és a gospel, így válaszolgat egymásra a cigány szájbőgős, ritmusos előadás, meg a hiphop vagy a beatbox, sok-sok improvizációval. Az autentikus cigányzenék, a magyar nóta, a verbunkos mellett amerikai részről teljesen modern dalok szólalnak majd meg, persze lesz benne mindenféle dzsessz, spirituálék és rock and roll. Nagyjából hallható lesz, milyen irányai vannak a fekete zenének Amerikában" - fejtette ki Gáncs Andrea, a koncert zenei rendezője az MTI-nek. Vasárnap a Budapest Bár zenészei (Farkas Róbert hegedül, Farkas Mihály cimbalmozik, Ökrös Károly tangóharmonikán játszik, Farkas Richárd pedig nagybőgőn) mellett színpadra lép Szalóki Ági énekesnő, Szakcsi Lakatos Béla fog zongorázni, Balogh Gusztáv gitározni és énekelni fog, Farkas Zsolt pedig kannán játszik.

Az amerikai stábból csak ketten maradtak tavaly november óta: Mazz Swift hegedűvirtuóz-énekesnő, aki a produkció társ zenei rendezője is, illetve Valerie June énekes-bendzsós.

Őket Chris Eddleton (dob), Fred Cash Jr. (bőgő), Imani Uzuri (ének), Kevin Louis (trombita, rap) és Dj Logic (live sampling) egészíti ki. A 35 éves, kísérletező kedvű New York-i Mazz Swift a Juilliard növendéke volt, és olyan kiválóságokkal dolgozott korábban, mint Whitney Houston, Kanye West vagy a Living Colour.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.