Rendkívüli dolgot ajánlanak

Le Monde: Budapest kincseiért érdemes átugrani Londonba

Eléggé rendkívüli dolog azt ajánlani olvasóinknak, hogy menjenek át Londonba Magyarországról érkezett spanyol festményeket csodálni.

2010.10.12 11:51MTI
Egon Schiele

Pedig a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteménye közel kétszáz darabjának bemutatása a londoni Királyi Művészeti Akadémia (Royal Academy of Arts) termeiben beleillik ebbe a helyzetbe - írta hétfőn délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.

London egyik legpatinásabb művészeti intézményében szeptember 21-én nyílt meg a Kincsek Budapestről - Európai mesterművek Leonardótól Schieléig címmel az a nagyszabású kiállítás, amelyet a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből állítottak össze.

El Greco: Bűnbánó Magdolna

A mértékadó francia liberális újság szerint a Szépművészeti Múzeum 1906-ban felavatott épülete elsősorban attól különleges, hogy hatalmas.

A régi képtár művei nagy magángyűjteményekből származnak, főleg a több nemzedéken át gyarapított, rendkívül értékes Esterházy-család gyűjteményéből, amelynek több szenvedélyes műgyűjtő tagja is volt.

Egyik közülük, II. Miklós herceg (1765–1833), aki annyira szerette a spanyol festőket és valamennyi korabeli iskola rajzait, hogy majdnem teljes vagyonát rááldozta arra, hogy az ibériai művészetből egy nagyon jelentős gyűjteményt hozzon létre.

Az ő, valamint egy XIX. századi műgyűjtő, Nemes Marcell gyűjteményeiből csodálatos spanyol tárlat állt össze, felvonultatva El Greco, Goya, Murillo és Ribera műveit - hangsúlyozta a Le Monde kritikusa.

A Budapesten található El Greco-képek közül kettő látható Londonban, s közülük Philippe Dagen szerint a Bűnbánó Magdolna vonja igazán magára a figyelmet.

A rajzok közül azok a Leonardo Da Vinci-vázlatok tűnnek ki, amelyek az Anghiari melletti ütközetről elkezdett, de soha be nem fejezett hatalmas freskóhoz készültek. A kritikus külön kiemel még egy-egy Altdorfer, Dürer, illetve Goya-remekművet.

"Nem minden ilyen magas színvonalú a kiállításon, és vannak unalmas csendéletek és tájképek is. De Sofonisba Anguissola, Sebastiano del Piombo, Véronese és Pontormo megvédik az olasz becsületet, Hals és Saenredam pedig a hollandokét.

A francia művészet csak az utolsó termekben képviselteti magát, de ott nagyon erősen: Delacroix, Courbet, Monet vagy Puvis de Chavanne műveinek köszönhetően. A tárlatot Egon Schiele erotikája zárja. Talán azért került az ő képe a kiállítás plakátjára, mert erotikus, pedig lehetett volna jobbat is választani"
- zárta írását a Le Monde.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.