120 esemény várja az érdelődőket

Kiállítások, nyitott stúdiók, performanszok az idei Design héten

Interaktív kiállításokkal, nyitott stúdiókkal, performanszokkal, divatbemutatókkal várja a látogatókat az október 1. és 10. között zajló Design hét Budapest.

2010.10.04 08:45MTI

Az idén hetedik alkalommal megrendezett programsorozat az évek során fokozatosan nőtte ki magát az utóbbi években már körülbelül 60 ezer látogatót vonzó, nagyszabású rendezvénnyé; idén 190 partner bevonásával csaknem 120 esemény várja a széles értelemben vett dizájn - formatervezés, belsőépítészet, webdizájn - legújabb tendenciái iránt érdeklődőket - mondta Halasi Rita Mária kurátor.

"Az a célunk, hogy a Design hét ne pusztán egy l'art pour l'art kulturális fesztivál legyen, hanem az üzleti szféra is egyre inkább felfigyeljen arra a potenciálra, amely a dizájnban rejlik" - vallott a szervezői credóról a kurátor.

A 2010. évi programok a dizájn társadalmi és gazdasági hasznosságára, valamint problémamegoldó szerepére hívják fel a figyelmet.

A Design - Élj vele! mottóval futó hét nyitóeseménye a szervező Design Terminál Nonprofit Kft. Erzsébet téri épületében megrendezett Design az élhető jövőért című, egy hónapig látogatható kiállítás lesz. Az 500 négyzetméteres tárlaton 235 környezettudatos dizájnprojektet mutatnak be, melyek a legújabb zöld hi-techet képviselik.

Idén a fesztivál tíz napja alatt már 72 budapesti dizájnüzlet, galéria - köztük sok magyar alapítású, hazai tervezők munkáit árusító hely - kínálja termékeit húsz százalékos kedvezménnyel a programfüzetben található kuponok ellenében - hívta fel a figyelmet Halasi Rita Mária.

A tavalyi év sikereinek köszönhetően folytatódik a Nyitott Stúdiók program; ebben az évben 14 dizájnerműhely kapui nyílnak meg az érdeklődők előtt.

Ugyancsak a fesztivál részét képezik majd a "dizájntúrák": ezek közül lesz, amely a főváros 1930-as évekbeli belsőépítészetét fedezi fel, lesz, mely az Operaház díszletépítő műhelyének kulisszatitkaiba enged betekintést, egy harmadikon pedig a MAFILM fóti filmgyárának "díszletvárosába" látogathatnak el az érdeklődők.

A Design börze című kamaratárlat keretében professzionális tervezők és diákok asztalfiókban maradt, mégis izgalmas és termékképes ötleteinek prototípusai kerülnek a nagyközönség elé.

Halasi Rita Mária elmondta: a Design hét kiemelt partnere az idén húszéves magyarországi jubileumát ünneplő IKEA, valamint a Mercedes-Benz.

A Design hétről további információ a 84 oldalas kétnyelvű programfüzetben, valamint a www.designhet.hu internetes címen és a fesztivál Facebook-oldalán érhető el.

A honlapot a fesztivál alatt naponta frissítik majd hírekkel, eseményekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.