Irány a turiba be

Designer cuccok fillérekért? Semmi sem lehetetlen!

Újabban nagy népszerűségnek örvendenek a a divatbutikok pénztárcakímélő változatai, a köznyelven "turi"-ként elhíresült használtruha boltok.

2010.02.25 15:11ma.hu

A nők 99%-a, a férfiaknak pedig szintén a többsége gyakorlatilag rajong a divatért, és valamilyen belső késztetéstől fogva igyekszünk minél változatosabb ruhatárat kialakítani. Sajnos a kirakatokban lévő jó minőségű, márkás ruhákra – amik már-már egy vagyonba kerülnek – nem mindig van pénzünk. Senki sem költi szívesen a fizetése felét egy nadrágra, akármilyen szívdobogtató legyen is.

A jó hír, hogy a kevésbé tehetősek számára sincs minden veszve, és nem szorulnak szükségképpen a Kelet-Ázsiából érkező párszor használatos ruhákra. Angliából indult útjára a ruhánknak ez a fajta „újrahasznosítása” a mára már ismerősen csengő „Second hand”, azaz Használt ruha üzlet formájában. Ez egy roppant költségtakarékos módja a trendi, és egyben egyedi öltözködésnek, ugyanis amit ilyen üzletekben vásárolunk az nagy valószínűséggel nem fog velünk szemben jönni az utcán.

Szépek, színesek, minőségiek

Ugyanakkor turik között is van különbség. Vannak az úgynevezett kilós- , illetve a vállfás turkálók. A kilós általában úgy működik, hogy hatalmas tárolókban vannak felhalmozva a ruhák, amelyben szó szerint kedvünkre turkálhatunk a megfelelő darab után. Itt érdemes megjegyezni, hogy aki allergiás a porra, annak nem árt felszerelkeznie papír zsebkendővel, vagy egy orvosi maszkot húznia, mert bár a ruhák magas hőfokon fertőtlenítve érkeznek a boltba, a kutakodás útján felvert por mégis allergiás tüneteket válthat ki.

A vállfás turikban már valójában jobb minőségű, gyakran vadonatúj ruhákat találhatunk (állítólag ha egy angol boltban leesik egy ruha, azt már nem teszik vissza a helyére, hanem jöhet hozzánk, és valóban gyakran láthatjuk még az eredeti címkét lógni egy-egy hibátlan ruhadarabon). Ezek a boltok szinte semmiben sem különböznek a butikoktól, egyre elitebb külsőt is öltenek, néhol kifejezetten exkluzív környezetben válogathatunk, csupán a hatalmas „Angol ruha”, „Holland ruha” felirat, és a nevetségesen alacsony árak utalnak a „másodkéz” jellegre.

Ha elég szemfülesek vagyunk, olykor még egy-egy nagy designertől származó gyöngyszemet is kifoghatunk, úgy mint egy csinos kis Dior retikül, vagy egy vagány DKNY nadrág. Nem is csoda, hogy a vásárlás ezen formája a hírességek között is közkedvelt hobbi, gondoljunk csak a Szex és New York Carry-jére, aki örömmámorban úszott, amikor fillérekért jutott hozzá nagymenők ruháihoz. Ez persze nem csak a filmekben van így, több celeb is nyilatkozta (pl. Christina Aguilera), hogy szívesen jár turizni.

Designer cuccokat is kifoghatunk

Fontos tudnivaló, hogy mielőtt elkezdjük hordani újdonsült kedvencünket, mindenképp mossuk ki, és amennyiben a boltban ezt elmulasztottuk volna, alaposan vizsgáljuk meg, nincs e rajta valami hiba. Bár valóban nagyüzemi fertőtlenítésen esnek át, a biztonság kedvéért nem árt, ha magunk is kitisztítjuk, hogy véletlenül se legyen ebből kellemetlenség, illetve a fertőtlenítőszer nehogy irritálja bőrünket. Ha betartjuk ezt az apró biztonsági előírást, biztos hogy elégedetten fogjuk hordani egyedülálló ruháinkat, és potom áron viselhetjük magunkon a márkás termékeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.