Lehetőségünk nyílik örökségünk felfedezésére

Újra itt a múzeumok őszi fesztiválja

Országszerte és a határon túl 170 múzeum 1100 programja várja a látogatókat az immár ötödik alkalommal megrendezendő Múzeumok őszi fesztiválján szeptember 27. és november 13. között.

2010.09.26 13:15mult-kor.hu

Mint Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára a rendezvénysorozat pénteki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, Magyarországon szinte mindegyik évszaknak megvan a saját múzeumi eseménye: tavasszal a Múzeumok majálisa, nyáron a Múzeumok éjszakája, míg ősszel a Múzeumok őszi fesztiválja nyújt kitűnő lehetőséget kulturális örökségünk felfedezésére.

Idén országszerte és a határon túl 170 múzeumban muzeológusok sokasága munkálkodik azon, hogy hat héten át a látogatók számára szemléletesebbé váljanak a kiállítóhelyek - jegyezte meg Szőcs Géza, hozzátéve: nincs olyan régiója az országnak, ahol az 1100 program valamelyike ne várná az érdeklődőket.

Az MTI kérdésre válaszolva az államtitkár közölte, hogy 2010-ben szervezési és műszaki okok miatt nem rendezik meg a Múzeumok őszi éjszakáját, a tárca terveiben azonban jövőre ismét szerepel az esemény. Török Petra, a NEFMI vezető tanácsosa elmondta: a Múzeumok őszi fesztiválja során kiemelt hangsúlyt kapnak a szakpedagógiai programok, többek között két konferenciát is rendeznek a témában.

A fesztivál eseményei idén 10 nagyobb tematikus blokk köré csoportosulnak, a múzeumi szakma valamennyi területét érintve. Az Őszi hajtás című blokk az elmúlt évben kidolgozott múzeumpedagógiai programokat mutatja be, az Ilyen a természetünk... című sorozat a múzeumok természeti környezetét, történeti kertjeit ismerteti meg a látogatókkal, a Múzeumi tanösvény pedig tematikus sétautakat kínál.

Minden évben népszerű a közönség elől máskor elzárt múzeumi helyszínekre betekintést engedő Pincétől a padlásig blokk, de a Művészetek találkozása című programcsoport is, melynek keretében többek között koncertek, színházi és bábelőadások kapnak helyet a múzeumokban.

Új látogatói csoportot céloz meg a Múzeumi á la carte sorozat, amely a dolgozókat, hivatalnokokat szeretné rövid látogatásra csábítani délidőben, a Kézfogás című blokk egy-egy múzeum és tanintézmény kapcsolatára épül, míg a Térjünk a tárgyra! programjait minden múzeum egy-egy jellemző, érdekes tárgya köré szervezi meg.

A fiatalok kedvelt rendezvénye A nagy rajzolás: a Nagy-Britanniából indult kezdeményezés arra bátorít, hogy a saját alkotóstílusának megfelelően a látogatók hagyjanak jelet a megtekintett intézmények kijelölt helyein.

A Múzeumok őszi fesztiválja hagyományosan a Márton-napi vigassággal zárul; a szabadtéri múzeumok ekkor fejezik be évadukat, általában libás ételeket és újbort kínáló őszbúcsúztató rendezvényekkel.

A sajtótájékoztatónak helyt adó Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója, Csorba László múzeuma két kiállítását emelte ki: a fesztivál alatt nyílik meg a Széchenyi világai, valamint Hemző Károly hagyatéka című tárlat is.

A Múzeumok őszi éjszakájának eseményeit az 50 ezer példányban kiadott programfüzetben, valamint a rendezvény oldalán találják meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.