"Mint millió üveggolyó"- A Pál utcai fiúk

A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Veszprémben

Több mint 100 éve indult hódító útjára Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk regénye (1907), amely máig az egyik legkedvesebb olvasmánya gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

2010.09.14 11:45ma.hu

A történet olyan örökérvényű értékeket vonultat fel, mint becsület, hősiesség, hazaszeretet, megbocsátás, és a Grund világába csöppenve mindenki átélheti (újraélheti) a gyermekkor szabadságát, a játék izgalmát és komolyságát, és végül a térvesztés fájdalmát.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2007-ben tisztelgett kiállításával a halhatatlan mű és alkotója előtt. A kiállítás nagy sikerét mutatja a rekordot megdöntő látogatószám, a kapcsolódó programok sokszínűsége, megkülönböztetett érdeklődés a sajtó és a média részéről, illetve az, hogy a budapesti zárást követően folyamatosan hívják vidéki és külföldi helyszínekre egyaránt.

2010. szeptember 20-ától újra találkozhatunk A Pál utcai fiúkkal a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban - nemcsak a kiállítási térben, hanem a kapcsolódó és programsorozat keretében is.

A könyv alapján megtervezett interaktív kiállítás célja az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolák tanulóinak megszólítása, irodalmi érdeklődésük felkeltése és elmélyítése.

A tárlathoz kapcsolódó olvasási és múzeumpedagógiai feladatok segítenek a tanároknak az élményközpontú oktató munkában, az interaktivitás pedig a gyerekek kreativitására és részvételére épül.

A könyv szereplői és a benne megjelenő helyszínek mára fogalommá váltak, nemcsak az ifjúságnak, de a felnőtteknek is sokat jelentenek: a Gitt-egylet, a Grund, az Einstand, nemecsek ernő csupa kisbetűvel.

A tárlat így több korosztályt is képes megszólítani, színvonalas programot kínál a családoknak, lehetőséget teremtve a közös élményszerzésre.

A kiállítás megtekinthető 2010. szeptember 20. és 2011. január 28. között a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

További információkért látogasson el a www.vmmuzeum.hu weboldalra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.