Sok rejtélyes okok miatt hiányzik

Több százezer műtárgy tűnt el az orosz múzeumokból

Több mint 240 ezer kiállítási tárgy tűnt el az évek során az orosz múzeumokból - derül ki egy három éve tartó felülvizsgálatból, amelynek eredményeit szerdán mutatta be az orosz kulturális minisztérium.

2010.09.09 22:00MTI

Ljubov Molcsanova, a múzeumokért felelős osztály vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta: Oroszországban 242 ezer kiállítási tárgy hiányzik.

Mintegy tíz százalékot elloptak, a többi azonban rejtélyes okok miatt hiányzik. Az orosz múzeumok krónikusan alulfinanszírozottak, elterjedt a korrupció, a biztonsági intézkedések pedig nem megfelelőek.

Molcsanova utalt arra is, hogy a hivatalok képviselői is szívesen "kiszolgálják magukat" a múzeumok készletéből.

Néha egyes képviselők csak annyit mondanak: "Adj valamit a múzeumból" - fejtette ki a minisztérium munkatársa.

A múzeumok felülvizsgálatát még 2007-ben rendelték el, miután megállapították, hogy a világhírű szentpétervári Ermitázs raktárából számos darabnak nyoma veszett.

A rendőrséget a nyomozás egy alkalmazotthoz vezette el, aki éveken keresztül mintegy kétszáz ékszert és ikont lopott el. Néhány értékes kincs internetes aukciókon bukkant fel újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.